pondelok 29. augusta 2011

Sindhi Koki / Flatbread with onion and spices

Tieto placky sa často pripravujú na raňajky v rodine môjho manžela. Sú ako ochutené chapati a podávajú sa buď samotné alebo si k nim môžete dať lyžičku bieleho jogurtu, či vaše obľúbené chutney.


koki




ČO POTREBUJETE (na 11ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta (celozrnná múka)
1 lyžica besanu
soľ
1 lyžica ghee
voda podľa potreby

1 červená cibuľa
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate

1/4 lyžička ajwain
1 lyžička feniklových semien
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
1 zelená chilli paprička (nemusí byť)

ghee na opekanie placiek


koki



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny okrem ghee na opekanie a vody dáme do misky a premiešame. Necháme ich aspoň 15min postáť.

Postupne pridávame vodu po troškách a vymiesime nelepivé cesto. Rozdelíme ho na rovnako veľké časti a vymodelujeme guľôčky. 

Koki


Postupne každú guľôčku sploštíme v dlaniach,  obalíme v múke a vyvaľkáme na okrúhlu placku. Tú popicháme každú vidličkou a opekáme na stredne silnom ohni z oboch strán na panvici. Počas opekanie potrieme obe strany  s ghee.

Koki

Koki


Hotové placky ukladáme do čistej kuchynskej utierky alebo hneď podávame. Podávame napr. so Zeleným chutney alebo obyčajným bielym jogurtom (dahi).

♡ ♡ ♡

Moja asistentka 🥰

koki


sobota 27. augusta 2011

Parsi kuracie karí / Parsi chicken curry

Recept som našla na blogu "The traveler's lunchbox". Zapáčil sa mi krásny obrázok hotového jedla, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Keď som ho dnes lepšie študovala, zistila som, že mi akosi nesedia množstvá surovín. Suroviny som upravila a miesto peklíčka v papuľke vám ponúkam chutné, mierne pikantné karí.





ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):

4 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť a pokrájať na rezančeky 


na masala:
1 sušená červená chilli paprička 
(kto má rád extra pálivé, môže použiť 2)
kúsok škorice
4 klinčeky 
5 guľôčok čierneho korenia

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
4 strúčiky cesnaku
51ks mandlí 
2cm kúsok čerstvého zázvoru 
60 - 100ml vody

ostatné prísady:
olej alebo ghee
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
asi 100ml vody
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty; rozpustiť v trošičke vody
1-2 lyžičky nastrúhaného jaggery (alebo hnedého cukru)
pár mandľových lupienkov na ozdobu





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme masala. Panvicu najprv dobre zohrejeme, oheň zmiernime na sucho opečieme chilli papričku, biely mak, rímsku rascu, škoricu, klinčeky a kardamóm. Korenie musí uvoľniť vôňu. Opečené korenie nenecháme chládnuť na panvici, pretože panvica je stále horúca a korenie by sa ďalej opekalo a mohlo by zhorieť a zhorknúť. Takže presypeme do misky a necháme trocha vychládnuť.

Korenie potom nasypeme do mixéra na korenie, pridáme koriander, kurkumu a rozmixujeme na prášok.

5


Pridáme mandle, zázvor, cesnak, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladkú pastu.

6

7


V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju popražíme, kým nezmäkne a nezhnedne troška, asi 20 minút. Občas premiešame.

8


Potom pridáme masala, ktorú sme si vopred pripravili. Asi 2 minútky ju na miernom ohni opekáme a premiešavame...

9


... potom pridáme nakrájané kuracie mäso a premiešame ho s masala...

10


... pridáme soľ, vodu a kokosové mlieko a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 20 minút.

11


Po 20 minútach pridáme tamarindovú pastu, ktorú sme si rozpustili v troške vody a jaggery. Premiešame a odokryté varíme na miernom ohni, až kým karí nezhustne. Asi 5-10 minút (podľa toho koľko vody ste pridali na aké množstvo mäsa).

12


Hotové karí zakryjeme a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme 20 minút odležať.

Na tanieroch ozdobíme nasekanou koriandrovou vňatou a mandľovými lupienkami. Podávame s dusenou ryžou.



Karí z Lobie (s kokosom)

kari z lobie




ČO POTREBUJETE (na 5-6 porcií):

200ml sušenej Lobie
voda na uvarenie lobie
soľ
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 zelená chilli paprička 
2 väčšie červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
hrsť čertsvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala



kari z lobie




AKO POSTUPOVAŤ:

Lobiu si na noc namočíme do vody. Ráno ju scedíme a dáme novú vodu, len toľko, aby pokryla strukovinu. Uvaríme ju v tlakovom hrnci domäkka.

V hlbšej panvici zohrejeme ghee a pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime. Necháme ju rozvoňať.




Pridáme chilli papričku a na polkolieska nakrájanú cibuľu. Opekáme domäkka.




Pridáme kurkumu a nakrájané paradajky, premiešame.




Ďalej hneď pridáme strúhaný kokos...




... a všetko opekáme, kým sa paradajky nerozpadávajú. Trvá to trocha dlhšie, občas treba zmes premiešať. Opečenú zmes necháme vychládnuť trocha.




Vychládnutú zmes rozmixujeme s 200ml vody, v ktorej sme uvarili lobiu na kašu/karí základ, ktorú vrátime do hrnca.




Pridáme uvarenú lobiu spolu s ostatnou vodou, v ktorej sa varila. Osolíme, pridáme garam masala a senovku grécku, dobre zamiešame a privedieme k varu.




Karí na miernom ohni, zakryté povaríme ďalších 5 minút. Hotové odstavíme z ohňa a necháme 15 minút odležať.




Podávame s dusenou ryžou.

štvrtok 25. augusta 2011

Kokosovo - arašidové chutney / Coconut - peanut chutney

kokos arasid catni



ČO POTREBUJETE:

3 lyžice nesolených arašídov
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty

1 lyžica Ghee
1 malá červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
3-4 strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno
1 zelená chilli paprička (vcelku, bez stopky)

1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urad dal
niekoľko karí lístkov


kokos arasid catni



AKO POSTUPOVAŤ:

Na zohriatej panvici, nasucho opečieme arašídy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychládnuť a potom odstránime šupky.

Potom v panvici zohrejeme ghee, pridáme nakrájaný cesnak, cibuľu a chilli papriku a popražíme na miernom ohni dohneda. Odstavíme a necháme vychládnuť. 

Vychládnuté arašídy, strúhaný kokos a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 30-50ml vody (vody radšej menej a pridávať počas mixovania postupne podľa toho aké husté chceme chutney; nesmie byť príliš riedke). Vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Ak vám zostanú kúsky nedomletých arašídov v chutney, nevadí to a dokonca mi to tak lepšie chutí, než keď je to celkom hladké. 


Pripravíme si Tadka.
Do panvice dáme zohriať ghee. Pridáme všetky koreniny na Tadka a na miernom ohni opekáme, kým urad dal troška nezhnedne (pozor, aby nezhorel) a ostatné koreniny (vrátane karí lístkov) neprasknú. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)

Tadka vylejeme do chutney spolu s ghee a zamiešame, aby sa to pekne spojilo. Môžete aspoň na 30 minút uložiť do chladničky pred tým, než budete podávať.


kokos arasid catni



pondelok 22. augusta 2011

Okra s bielym makom / Okra with white poppy seeds

IMG_8060



ČO POTREBUJETE:

20ks okra
3 lyžice bieleho maku (khus-khus)
1 sušenú červenú čili papričku (pre viac pálivé použijeme 3ks)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy

arašidový olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce


IMG_8065


AKO POSTUPOVAŤ:

Mak asi 2 minúty opekáme na mierno na vopred rozohriatej, suchej panvici. Keď troška zhnedne a zavonia, pridáme štipku soli a čili papričku, odtsavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Potom v mlynčeku na korenie mak vymixujeme (bez tekutiny), kým celá zmes akoby zvlhne. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

0
1


V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a rímsku rascu, oheň zmiernime. Keď semienka začnú praskať, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať. 

2


Pridáme nakrájanú okru a opekáme asi 15 minút, domäkka. Občas ju premiešame, netreba veľmi často. Potom pridáme kurkumu a makovú zmes, dosolíme, zľahka premiešame, minútku ešte opekáme na panvici a odstavíme z ohňa. 

3


Podávame ihneď s plackami Čapati ale dusenou ryžou a karí.


IMG_8063


nedeľa 21. augusta 2011

Mandľové mlieko (Badam Doodh) / Almond milk

Je veľa ľudí, čo si nemôžu dopriať bežné mlieko, či mliečne výrobky. Preto aj varenie a pečenie sa pre nich niekedy stáva skôr bolením hlavy. Mandľové mlieko nie je len náhražkou kravského mlieka, ale môžete ho piť aj ako osviežujúci, zdravý nápoj.





ČO POTREBUJETE:

1 hrnček mandlí
3-4 hrnčeky vody
(med na ochutenie )


22mandlove mlieko 006



AKO POSTUPOVAŤ:

Namočíme si mandle cez noc do vody. (Ja som ich uložila do chladničky. )



Ráno mandle scedíme a vodu, v ktorej boli namočené vylejeme preč. Mandle dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a začneme mixovať. Ostatnú vodu prilievame postupne. Rozmixované mandle s vodou potom vylejeme do sítka a mandľovú dužinu scedíme. Znova ju vrátime do mixéra, pridáme už len troška vody a ešte raz vymixujeme. Zasa dužinu scedíme. 



Dužinu z mandlí si odložíme (skladujeme v chladničke) a môžeme ju použiť do karí, do koláčov, do mafinov, do nátierok.



Mandľové mlieko prelejeme do pohárika a ochutíme medom. 

Ak ho nechceme piť ako nápoj, môžeme ho použiť bez medu do koláčov miesto mlieka, pri príprave cereálií na raňajky, či príprave vločiek, do karí.



Paneer Makhani / Butter Paneer

Paneer makhani



ČO POTREBUJETE:

200g paneeru
3 lyžice masla
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička strúhaného zázvoru
4 stredne veľké paradajky
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
2 lyžice nesladeného bieleho jogurtu - Dahi
100ml vody
3 plné lyžice kešu orechov (+voda na ich namočenie)
1 lyžička garam masala 
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
2 lyžice sladkej smotany
soľ


Paneer makhani



AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai roztopíme 2 lyžice masla, pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nastrúhaný zázvor a opekáme cibuľu na miernom ohni, kým nezosklovatie. Občas ju premiešame. 

1



Pridáme nakrájané paradajky a kašmírske chilli korenie, premiešame na miernom ohni dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 10 minút. Občas ich premiešame. 

2



Pridáme jogurt, premiešame a odokryté varíme, kým sa tekutina trochu nezredukuje, asi 5 minút, premiešavame. Nakoniec odstavíme z ohňa a zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú rozmixujeme so 100ml vody na pastu. 

3


4



Kým nám paradajková zmes chládne, kešu orechy si namočíme na 30 minút do vody. Vody len toľko, aby boli všetky namočené. Potom ich vymixujeme spolu s trochou vody, v ktorej boli namočené na pastu. 

5



V čistom kadhai si znova roztopíme 1 lyžicu masla, pridáme paradajkovú kašu. Keď kaša začne bublať, oheň zmiernime a 3 minútky povaríme, občas premiešame. 

6



Pridáme garam masala, cukor, soľ a mletý muškátový oriešok... 

7



... pastu z kešu orechov a na miernom ohni povaríme ďalšie 2 minútky. Občas premiešame. 

8



Nakoniec pridáme sladkú smotanu... 

9



... nakrájaný paneer, necháme prejsť minútovým varom (na slabom ohni) a odložíme z ohňa. Zakryté necháme odležať 10-15 minút. 

Paneer makhani



Paneer Makhani podávame teplé s indickými plackami: Naan, Chapati, Paratha...