piatok 7. mája 2010
štvrtok 6. mája 2010
Špagety s cuketou / Spaghetti with zucchini
No nie je to žiadna "Itálie".... ale chutí 😋
ČO POTREBUJETE (pre 1 osobu):
45ks špagiet (áno spočítala som ich!)
soľ
olivový olej (nie extra virgin)
3 väčšie strúčiky cesnaku
nastrúhaná malá cuketa
parmezán alebo grana padano; nastrúhané
6 lístkov čerstvej bazalky
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvaríme špagety v osolenej vode. Tie, čo som použila ja, stačilo variť 8 minút.
V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nastrúhanú cuketu, restujeme asi 3-4 minúty. Občas premiešame.
Potom k cukete primiešame scedené špagety, pridáme nasekanú bazalku a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a pridáme strúhaný syr. Vidličkami zľahka poprehadzujeme a môžeme servírovať na taniere.
🍝 🍝 🍝
Použila som moju na balkóne dopestovanú thajskú bazalku.
Mangové Lassi / Mango lassi
ČO POTREBUJETE:
3/4 pohára hustého bieleho jogurtu
1/2 pohára mlieka (alebo vody)
2 - 4 lyžičky cukru
(môžeme vynechať, záleží aké sladké kto chce; cukor pridávane postupne a vychutnávane, všetko záleží od toho, aké sladké je ovocie)
(môžeme vynechať, záleží aké sladké kto chce; cukor pridávane postupne a vychutnávane, všetko záleží od toho, aké sladké je ovocie)
na extra dochutenie:
ľadové kocky
mletý kardamóm
alebo kopček vanilkovej zmrzliny
AKO POSTUPOVAŤ:
Mango, jogurt, mlieko (alebo vodu) a cukor dáme do mixéra a minútku mixujeme dohladka. Rozdelíme do pohárov, pridáme ľad, môžete to skúsiť aj so zmrzlinou a letné osvieženie je na svete. Vrch som poprášila mletým kardamómom.
V chladničke vydrží 24 hodín.
streda 5. mája 2010
Čo je to Ghee (prepustené maslo) ?
Ghee je súčasťou mnohých pokrmov v Indii a na Strednom východe. Môže byť pomerne drahé v obchodoch. Skladovať sa dá vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydrží veľmi dlho, ale neskazí sa ani pri skladovaní mimo chladničky.
Všetky mliečne bielkoviny boli odstránene počas procesu prípravy, čím je ghee bez laktózy a tým pádom vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu.
Ghee pozostáva prevažne z nasýtených tukov. Obsahuje približne 14g tuku na lyžicu a žiadne umelé prísady, konzervačné látky. Spotreba veľkého množstva ghee je samozrejme nezdravá, ale pri striedmom použití Ghee môže byť zaradené do nízkotučnej stravy.
Ghee stimuluje vylučovanie žalúdočných kyselín a pomáha tak tráveniu, kým iné tuky ako je maslo a olej spomaľujú zažívací proces a zaťažujú žalúdok. Aj keď to nie je nijako vedecky dokázané, v indickom ľudovom liečiteľstve sa Ghee používa na liečbu vredov, pri zápche a na podporu zdravých očí, kože a podporuje zlepšenie pamäte. V kozmetike sa používa na zmäkčenie pokožky a tiež na liečbu popálenín a pľuzgierov.
Ghee je bohaté na antioxidanty a podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok z iných potravín. Slúži na posilnenie imunitného systému. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, mastné kyseliny v Ghee majú anti-vírusové vlastnosti.
Kravské Ghee je žltej farby a byvolie Ghee je smotanovej farby. Ghee z mlieka iných zvierat ako napríklad ovčie sú cenené pre ich prínos pre zdravie.
Ľuďom s vysokým cholesterolom sa neodporúča konzumovať Ghee. Kombinácia nasýtených tukov a cholesterolu môže zvýšiť riziko ochorenia srdca.
Zdroj info: preložené z internetu
RECEPT na výrobu GHEE nájdete na TOMTO LINKU.
Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.
Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené.
Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené.
Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby ghee dostalo orieškovú príchuť.
Ide o túto reakciu... http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction
utorok 4. mája 2010
Šampiňóny s paprikou a koriandrom / Mushrooms with capsicum and coriander
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
1 zelená paprika
1 veľká červená cibuľa
1/3 lyžičky mletej kurkumy
3/4 lyžičky mletého koriandru
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
olej
voda podľa potreby (troška stačí, šampiňóny si pustia vlastnú)
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme olej a restujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je mäkká. Potom pridáme kurkumu a mletý koriander.
Ďalej pridáme nakrájanú papriku a trocha soli. Na miernom ohni pod pokrievkou papriku dusíme 5 minút.
Potom pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie a premiešame. Podlejeme troškou vody (nie veľa) a pod pokrievkou dusíme ďalších 10 minút.
Ak je po 10 minútach v hrnci ešte nejaká nevydusená voda, oheň zvýšime a necháme variť odokryté, kým sa voda neodparí. Hotové odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a prikryté necháme ešte 5 minút postáť.
Podávame ako prílohu k hlavnému jedlu alebo jeme s plackou (Chapati, Paratha). Niekedy takto pripravené šampiňóny použijem aj ako náplň do sendvičov.
nedeľa 2. mája 2010
Baklažánová bharta / Eggplant bharta
Toto vegetariánske jedlo pochádza zo severnej Indie, štátu Punjab. Je niekoľko variácií jeho prípravy. Jedlo mi zachutilo u švagrinej, pretože malo zvláštnu údenú vôňu a chuť.
ČO POTREBUJETE:
2 stredne veľké baklažány
1 veľká červená cibuľa
1 veľká paradajka
hrsť čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrachu
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
1 lyžica ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 40 - 45 minút.
🍆 🍆 🍆
Alebo: baklażán prekrojíme podĺžne na polovicu, urobíme pozdĺžne hlbšie zárezy do prerezanej časti a do nich postrkáme cesnak. Šupku popicháme vidličkou. Dáme do pekáčika, potrieme narezanú časť olejom a pečieme na 180 - 200st. 40 - 45min.
🍆 🍆 🍆
Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Buďte trpezliví, potrvá to. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový.
Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha, alebo dáme dužinu na dosku a nožom ju nasekáne až na kašu.
Z baklažána vám zostane len toto ako odpad.
V panvici/kadhai si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.
Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.
Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.
Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.
Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.
Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Na doplnenie 18.9.2013: Dnes som robila tento recept s obmenou, ktorú mi poradil kamarát Dušan Deák. Vynechala som hrach a použila som cesnak, zelenú chilli papričku a aj jarnú cibuľku. Veľmi dobré!
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)