utorok 10. apríla 2012

Karí s baby zemiačkami a baby kukuričkami / Curry with baby potatoes and baby corn




ČO POTREBUJETE:

14ks baby zemiačkov
6ks baby kukuričiek

10ks mandlí
2 lyžičky bieleho maku

na masala:
olej
1 lyžička sezamových semien
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia paradajka
1 plochá lyžička garam masala
100ml vody

na dokončenie:
1 menšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme biely mak a mandle. Mak musí troška zmeniť farbu, máličko zhnednúť a zavoňať orieškami. Nenechajte ho zhorieť. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Kukuričky povaríme 12 minút a zemiačky (očistené kefkou) povaríme 15 minút. Odložíme bokom. 

2



na masala:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koriandrové a sezamové semená a necháme rozvinúť vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme na miernom ohni. 

3


Pridáme kurkumu. 

4


Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme domäkka. 

5


Zmes necháme trocha vychládnuť. Cibuľovo-paradajkovú zmes a garam masala dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme na pastu. Potom pridáme opečené mandle a mak a znova vymixujeme. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

6


V čistom kadhai opäť zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú menšiu cibuľu a na miernom ohni popražíme domäkka. 

7


Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame. 

8


Karí privedieme k varu, oheň zmiernime, kadhai zakryjeme a povaríme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme uvarené baby kukuričky (nakrájané na kolieska) a baby zemiačky (nakrájané na polovičky). Premiešame, povaríme minútu a odstavíme z ohňa, dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou a zakryté necháme 10 minút odležať. 

9






Cuketové Lasagne / Lasagne with zucchini





ČO POTREBUJETE:

6 plátov lazaní (za seba odporúčam od Barilla alebo Del Monte)

olivový olej
1 červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
7ks strúčikov cesnaku; pokrajáné nadrobno
1/2 červenej papriky; pokrájaná nadrobno
3 stredne veľké paradajky; pokrajáné nadrobno
troška vody na podliatie; asi 50ml
1/2 väčšej cukety; nastrúhaná najemno

soľ
1/2 lyžičky sušenej bazalky
1/2 lyžičky sušeného oregana
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky chilli vločiek
1 lyžička sušeného cesnaku

bešamel:
1 plná lyžica masla (použila som slané)
1 plná lyžica hladkej múky (použila som Maida)
mlieko podľa potreby na vymiešanie krémového bešamelu
štipka muškátového orieška

na dokončenie:
syr na strúhanie (najlepšie Mozzarella alebo Parmesan)





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a popražíme do mäkka. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a červenú papriku, premiešame. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a zakryté na miernom ohni dusíme do mäkka. Ak sa nám šťava vydusila prevažne, pridáme troška vriacej vody. Ja som pridala približne 50ml. Pridáme nastrúhanú cuketu a premiešame. 



Ihneď osolíme, pridáme bazalku, oregano, chilli vločky, sušený cesnak a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme z ohňa. 




Uvaríme si bešamel

Do formy na spodok uložíme 2 pláty lazaní. Dáme vrstvu cuketovej zmesi, zalejeme trochou bešamelu a dáme trocha nastrúhaného syra. Znova dáme vrstvu lazaní a pokračujeme ako pred tým. 



Na poslednú vrstvu lazaní vylejeme zvyšnú šťavu cuketovej zmesi, polejeme zvyšným bešamelom a vrch posypeme nastrúhaným syrom. 

Pečieme na 180st. 30-35 minút. 



piatok 6. apríla 2012

Kuracie v mandľové karí (Murgh badami 2.) / Chicken almond curry


Kuracie v mandlovej omacke




ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z 2 kurčiat 
olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/3 lyžičky černušky siatej
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 zelená chilli paprička 
2 stredne veľké paradajky

veľká hrsť mandlí
voda
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov 
100ml sladkej smotany 


Kuracie v mandlovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

V malom hrnčeku dáme variť vodu. Keď začne vrieť, vhodíme mandle v šupke a minútu ich povaríme. Potom ich scedíme a necháme vychládnuť. Vychládnuté ošúpeme.

V hlbšej panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, černušku, koriandrové semienka, chilli papričku a necháme rozvinúť ich vôňu.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme ošúpané mandle, premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes necháme vychládnuť trocha. Vychládnutú zmes dáme do mixéra, prilejeme asi 200ml vody a rozmixujeme.

Kuracie v mandlovej omacke


V tom istom hrnci zohrejeme opäť trochu oleja a pridáme kurkumu. Hneď pridáme na malé kúsky pokrájané kuracie prsia a restujeme asi 1-2 minúty, kým sa nezatiahnu.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme rozmixovanú zmes (zostanú vám v nej niektoré mandle vkuse, nesnažte sa ich rozmixovať do hladka, je to dobré, ak vám zachrumká mandľa), pridáme vriacu vodu, ak treba.

Kuracie v mandlovej omacke


Osolíme, pridáme garam masala, senovku grécku a smotanu. Premiešame a na miernom ohni mäso v omáčke povaríme 10 minút, počas varenia občas premiešame.

Kuracie v mandlovej omacke


Ak by bola omáčka príliš hustá môžeme ešte doriediť troškou vody.

Kuracie v mandlovej omacke



Podávame s dusenou ryžou, alebo Naanom.



Kuracie v mandlovej omacke

sobota 31. marca 2012

Rizoto so šampiňónmi a kuracím mäsom / Rice with chicken and button mushrooms

Píšem správne, je to rizoto, nie risotto. Čiže netalianska verzia v slovenskom podaní, ktorú istotne veľa z vás takto varí a takto nazýva. V skutočnosti je to skôr jednoduché kuracie pulao. Ale nenazvem to tak, pretože u nás doma sme inak tomu nepovedali, len "rizoto".





ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z 1 kuraťa (alebo vykostené stehná)
200g šampiňónov

olej
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
200ml ryže
(použila som Basmati, môžete použiť aj inú dlhozrnnú)
400ml vody alebo vývaru

soľ
1/3 lyžičky cukru
troška podravky
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky (alebo kašmírske chilli korenie)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
plátok masla





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a keď je dosť horúci, oheň zmiernime. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a popražíme domäkka. Pridáme cukor. 



Ďalej pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a restujeme, aby sa mäsko zatiahlo. 



Pridáme nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme ryžu (ktorú som nemáčala, len prepláchla pod tečúcou vodou). Všetko zalejeme vodou (alebo vývarom). Pridáme mletú papriku, mleté čierne korenie, podravku, soľ a premiešame. Vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a hrniec uzavrieme. Všetku vodu necháme vydusiť. Stačí variť pribl. 15 minút. Do hotovej ryže zamiešame plátok masla. 



Môžeme podávať s obľúbeným šalátom alebo nakladanou cviklou

utorok 27. marca 2012

Jeera Aloo (Zemiaky s rímskou rascou) / Potatoes with cumin

Jeera Aloo



ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých zemiakov; uvarené v šupke
olej rastlinný
1 a 1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čili korenia
2 lyžičky šťavy z citróna


Jeera Aloo



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, ale aby sa nerozvarili. Necháme vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na kocky.

V kadhai zohrejeme olej, oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu a necháme rozvinúť jej vôňu. Pozor, aby neprihorela.

Jeera Aloo


Pridáme nakrájané zemiaky, oheň znova zvýšime. Pridáme kurkumu, čili korenie a soľ a premiešame. Zemiaky opekáme 2 minúty.

Jeera Aloo


Pridáme šťavu z citróna a premiešame. Oheň vypneme a wok odstavíme bokom.

Jeera Aloo


Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame a kadhai zakryjeme. Necháme 10 minút odležať.

Jeera Aloo


Môžeme podávať s indickými plackami alebo ako prílohu ku kari a ryži.

pondelok 26. marca 2012

Pizza ako margherita / Something like Margherita pizza



Najprv si pripravíme omáčku na pizzu:

ČO POTREBUJETE (rozpis na 3 pizze):

4ks stredne veľkých paradajok
kúsok zelenej papriky
200ml vody
1 lyžička olivového oleja
soľ

3 veľké strúčiky cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie
sušené oregano
troška chilli vločiek



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky poriadne poumývame a odrežeme stopkovú časť. Narežeme ich do X a vložíme do vriacej vody, chvíľku povaríme, vyberieme a vložíme ich do studenej vody. Následne z nich stiahneme šupku.



Potom ich nakrájame a dáme do hrnca.

Papriku tiež umyjeme, zbavíme semien, nakrájame a pridáme k paradajkám do hrnca. Pridáme 200ml vody a privedieme k varu. Varíme ich 25 - 30 minút a občas premiešame.



Potom uvarenú paradajkovú omáčku vylejeme do sítka a scedíme. Scedené dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme.



Rozmixované paradajky dáme do misky, pridáme soľ, olej a dobre premiešame. Ďalej pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, mleté čierne korenie, oregano, chilli vločky a premiešame. Odložíme bokom do daľšieho použitia.



(Ak si robíte len jednu pizzu zbytok omáčky rozdeľte do dvoch malých umelých misiek, uzavrite a dajte do mrazničky.)



• • •

Ďalej si pripravíme cesto:

ČO POTREBUJETE (na 1 pizzu):

1 hrnček = 250ml múky (zmiešala som múku maida s 1 lyžicou múky atta)
soľ
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica olivového oleja
voda podľa potreby


AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si v malej miske pripravíme kvások. 1 lyžicu múky zmiešame s cukrom a droždím a zalejeme trochou teplej vody, aby sme vymiesali riedku kašičku. Kvások zakryjeme a necháme napučať.

Do väčsej mise dáme zbytok múky, soľ a zamiešame. Pridáme napučaný kvások, olej a teplú vodu. Vymiesime cesto tak ako na chlieb.  Misu zakryjeme a cesto necháme vykysnúť.



Po vykysnutí cesto znova premiesime a preložíme na pracovnú dosku. Rukami ho roztlačíme za pomoci múky (podsýpame, aby sa nelepilo) na tenkú placku. Tú preložíme na plech, na ktorom pizzu budeme piecť.



• • •

Na dokončenie:
Na cesto lyžicou rozotrieme 2 lyžice pripravenej paradajkovej omáčky (ak máte cherry paradajky môžete si pár kúskov nakrájať na kolieska a rozložiť na pizzu) , na vrch dáme niekoľko bazalkových lístkov, pokvapkáme olivovým olejom a rozložíme nastrúhaný syr mozarrella (ak máte parmezán, posypte pizzu aj troškou nastrúhaného parmezánu).



Rúru predohrejeme na 220°C a pizzu pečieme 10 - 12min. 


🍕 🍕 🍕