ČO POTREBUJETE (na 8ks):
3 hrnčeky múky (použila som Maida)
1/2 hrnčeka teplého mlieka
1/2 hrnčeka teplej vody
1/4 hrnčeka oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžička soli
zmäknuté maslo
žĺtok na potretie
biely sezam a černuška na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Pridáme mlieko, vodu a olej a vyhnetieme cesto. Necháme ho v miske, tú zakryjeme kuchynskou utierkou a cesto necháme kusnúť hodinu.
Potom cesto prehnetieme a rozdelíme na rovnako veľké časti. Vymodelujeme na malé žemličky a pracujeme následne z každou zvlášť.
Žemličku rozvaľkáme na placku, potrieme ju asi 1 lyžičkou zmáknutého masla a zrolujeme na valček. Ten trocha zašúľame ako špirálu.
Jeden koniec valčeka sploštíme, vložíme naň druhý koniec a zabalíme ho, čím vznikne "bágel".
Pripravíme si takto všetky žemličky, dáme ich na plech, zakryjeme ich utierkou a necháme 20min kysnúť.
Potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom a černuškou a pečieme v predohriatej rúre na 180st., asi 30 minút, do zlatista.
🥯 🥯 🥯
Ak milujete Tureckú kuchyňu, viac inšpirácie nájdete TU.