sobota 18. júna 2011

Colocasia (Arbi, Taro root)

Arbi, Taro koren


Je okolo 25 druhov Colocasie (Arbi, Taro root, slonie ucho...). Vyskytuje sa v Polynézii a juhovýchodnej Ázii.

Sú to bylinné trvalky s podzemkom, ktorý sa nachádza na alebo tesne pod povrchom zeme. Listy sú veľmi veľké, 20-150 cm. Názov „slonie ucho“ dostala rastlina práve pre tvar listov, ktoré pripomínajú ucho slona.

V Indii sa používajú ako korene tak listy. V štáte Karnataka sa používajú na prípravu jedla „Patrode“. V štáte Kerala sa listy používajú na prípravu „Chembili curry" a korene sa používajú na „Chembu puzhukku". Stopky a koreň sa používajú na prípravu „Ishtu“. V Tamil Nadu sa korene uvaria, olúpu a vypražia; použijú sa ako príloha s ryžou. V štáte Gujarat sa používajú na prípravu „Arbi Patra“. V kuchyni Andhra sa korene uvaria, olúpu a vypražia alebo sa uvaria v omáčke. V cyperskej kuchyni sa jedia s kuracím mäsom a zeleninou. Používajú sa tiež ako náhražka v polievkach a gulášoch miesto zemiakov.



Colocasia obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo a fosfor.



Taro je pre jeho nízky kalorický obsah ideálne jedlo pre tých, čo sa snažia schudnúť. Jedna porcia varených, čerstvých taro hľúz má len 187 kalórií. Pomáhajú v procese trávenia. Vďaka vláknine dodávajú pocit plného žalúdka. Potraviny bohaté na vlákninu uľahčujú odstraňovanie odpadu z čriev, čo môže pomôcť pri zabránení vzniku rakoviny hrubého čreva.

Taro obsahuje málo sodíka, takže je vhodné aj pre ľudí s ochorením obličiek. Vysoký obsah sodíka v strave môže spôsobiť problémy s obličkami, čo môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele.


(Informácie v článku sú preložené z internetu.)

Hummus / Spread (dip) made of chickpeas





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček uvareného cíceru
(varila som ho deň vopred v tlakovom hrnci)
2 lyžice olivového oleja
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2-3/4 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžica tahini
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
soľ
ľadová voda podľa potreby

štipka chilli a ĉierny sezam na ozdobenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer môžete použiť buď z konzervy alebo si sušený cícer namočte na noc. Druhý deň scediť, vymeniť vodu a uvariť v tlakovom hrnci do mäkka. 

Cicer


Predvarený cícer dáme do mixéra, pridáme ošúpané strúčiky cesnaku. Pridáme šťavu z citróna... 

Hummus


... olivový olej, tahini (alebo opečené kešu orechy a opečené sezamové semienka), rímsku rascu, troška soli a pre začiatok asi 50ml vody. Všetko vymixujeme. Ak sa vám hummus zdá príliš hustý pridajte vodu, ale len po lyžičkách, nie veľa naraz a znova vymixujte. 

Hummus


Vymixovaný hummus dáme do misky, urobíme priehlbinku, do ktorej nalejeme troška olivového oleja tesne pred podávaním. 

Nakoniec ozdobíme štipkou chilli a ĉiernym sezamom.

* * *

Podávame napr. s Pita chlebomfalafelom, zeleninou. 





Alebo takto na chlieb so šalátom a vajíčkom alebo pažítkou a paradajkami alebo na panvici orestovanými šampiňónmi. Alebo ako dip ku grilovanej zelenine.



Jogurtové žemle / Yogurt buns

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.




ČO POTREBUJETE (na 6ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody

na posypanie:
sezamové semená

1 bielok na potretie pred pečením




AKO POSTUPOVAŤ:

V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.



Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
 


Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.



🍞 🍞 🍞



Ghavan / Rice "Crêpes"

Výborné ryžové placky, ktoré sa podávajú na raňajky s jogurtom, s kokosovým chutney alebo zeleným chutney.





ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček obyčajnej ryže, ktorú bežne používate
voda podľa potreby
soľ

olej na potieranie panvice a počas pečenia

(na obmenu do cesta môžeme primiešať štipku mletej kurkumy a rímsku rascu)





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu premyjeme a na noc namočíme do vody tak, aby bola ponorená (ja to sklaudujem v chladničke). Ráno ju rozmixujeme s troškou vody do hladka, ak treba vodu pridávame postupne. Cesto nesmie byť ani husté, ani riedke. Asi ako na palacinky. Rozmixované cesto dochutíme troškou soli, dobre premiešame a necháme odležať 15min. 



Panvicu rozpálime, potrieme olejom a keď sa z nej troška začne dymiť oheň trocha zmiernime. Vylejeme za naberačku cesta a to rozlejeme krúživým pohybom ako pri palacinkách. Povrch troška pokvapkáme olejom. Opekáme z oboch strán. Placky sú tenučké a nesmú sa opekať príliš dlho, inak stvrdnú. 

♥️ ♥️ ♥️

Ghavan s pridaním kurkumy a rímskej rasce. 


Ghavan

piatok 17. júna 2011

Bhindi subzi / Okra subzi






ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky urid dalu
1/3 lyžičky asafoetida
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia

1 stredne veľká červená cibuľa
soľ
troška citrónovej šťavy





AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dôkladne vysušíme čistou kuchynskou utierkou. Musí byť dobre vysušená preto, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo. Odkrojíme konce každého plodu a nakrájame okru na menšie kúsky. Počas krájania nôž niekoľkokrát utrieme do servítky. Nachystáme si aj cibuľu, nakrájame ju na pásiky.

Olej poriadne zohrejeme, pridáme horčičné semienka a urid dal, semienka necháme prasknúť a urid trocha zhnednúť.



Pridáme asafoetida, mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. 



Pridáme cibuľu a okru, premiešame a necháme na miernejšom ohni opekať bez ďalšieho miešania, aby okra trocha zhnedla. Potom zľahka premiešame a znova necháme opekať, až kým okra nie je hotová. Celá jej tepelná úprava je asi 15min. Nepodlievame vodou, nezakrývame a nesolíme.



Keď je okra opečená, oheň vypneme, okru osolíme, pokvapkáme trocha citrónovou šťavou a premiešame.


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami (najlepšie Chapati).

streda 15. júna 2011

Kokosové chutney



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 300ml)

1 lyžica Channa dal
1/3 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru
1 zelená čili paprička; odstopkovať
1 lyžička tamarindovej pasty
soľ
asi 1/2 hrnčeka vody

na tadka:
1 lyžica ghee
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička urid dal
1 sušená červená čili paprička




AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme Channa dal do slabohneda. Treba ju stále premiešavať. Opečenú namočíme do trochy vody na 20 minút.



Do mixéra dáme nastrúhaný čerstvý kokos (nepoužívajte strúhaný, čo sa používa do koláčov), pridáme nastrúhaný zázvor, zelenú čili papričku.



Scedíme Channa dal a pridáme tiež do mixéra. Ďalej pridáme tamarindovú pastu a troška soli. Pridáme vodu (Postupne, nie všetku naraz. Niekto má rád husté čatní a niekto viac vodové. V reštauráciách sa väčšinou podáva redšie.) a čatní vymixujeme dohladka. Vymixované čatní dáme do misky.



 
Pripravíme si Tadka:

V hrnčeku zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, ktoré necháme prasknúť. Potom pridáme červenú čili papričku (ak chcete viac pálivé, môžete ju pokrájať do Tadka; ja som dala vcelku) a Urad dal. Premiešavame až kým Urad dal nezačne troška hnednúť. Nakoniec pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)



Tadka vylejeme do čatní a premiešame. Čatní mám najradšej vychladené, takže ho môžete na 30 minút uložiť do chladničky a podávať napríklad s plackami Dosa, Uthappam, Ghavan alebo Idli.