nedeľa 3. apríla 2011

Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice




ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku 
1 zelená chilli paprička 
1 lyžica vody

na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov 
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list

1 lyžička cukru
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.



V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.




Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 

Pridáme cukor a soľ.



Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme. 



🌱 🌱 🌱



piatok 1. apríla 2011

Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

150ml sušenej červenej šošovice
voda podľa potreby 
1 lyžička cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžičku mletého koriandru
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode. 

IMG_7359


Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!) 

2


Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút. 

3


Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka

Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky, mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu. 

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.) 

IMG_7375


Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi.

Kuracie na paličke / Chicken skewers




ČO POTREBUJETE:

(nepíšem množstvo surovín, prispôsobte si marinádu podľa množstva mäsa a podľa vlastnej chute, recept je skôr inšpiratívny)

kuracie mäso pokrájané na rezančeky 
soľ

marináda:
šťava z citróna 
olivový olej
cesnakové korenie (obsahuje: oregano, cesnak, sladká paprika, cibuľa, bazalka, tymián, majorán, chilli vločky)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Vložíme do nej kuracie rezančeky, osolíme a premiešame. Odložíme na noc do chladničky.



Druhý deň rezančeky napicháme na špajdlíky, uložíme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. (Špajdle pred tým než napicháme na ne mäso namočíme na 15min. vo vode, aby sa nelámali.)



Rúru predohrejeme na 180 - 200st. a kebaby grilujeme 35 - 40 minút.

Podávame s Tzatziki alebo Uhorkovou raitou v Pita placke a možeme pridať aj nejakú čerstvú zeleninu alebo Nakladanú cibuľu.

streda 30. marca 2011

Kokosové ježe




ČO POTREBUJETE:

na koláč:
200g cukru
1 vajce
2 lyžice oleja
2 lyzice medu
200ml mlieka
300g hladkej múky 
1 lyžička prášku do pečiva 

na čoko "kúpeľ":
250g jemného cukru (použila som castor sugar)
50g kakaa
8 lyžíc mlieka
4 lyžice rumu
250g masla

kokosová múčka na obaľovanie 





AKO POSTUPOVAŤ:

Vajce zmiešame s cukrom, pridáme olej, med a mlieko. Vymiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k tekutým surovinám. Môžete piecť buď na papieri na pečenie alebo si plech vymastite olejom a vysypte múkou (prebytočnú vytraste preč). Hladké cesto vylejeme na plech. 



Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 25 - 30 minút. 

Upečený koláč necháme dobre vychládnuť. Vychládnutý pokrájame. (Ak nebude dobre vychládnutý, bude sa drobiť.) Ja som mala z 1 koláča 24ks (na fotke nie je vidno všetky kusy).

Pripravíme polevu. Do hrnca dáme mlieko, cukor a kakao a privedieme k varu. Hneď odstavíme z ohňa a primiešame ešte do teplého maslo a rum. Koláčiky po jednom do tejto polevy ponárame a hneď obaľujeme v kokosovej múčke.



Ježe dáme do chladničky a podávame vychladené a odležané.

Ak vám zostane nejaká poleva, dajte ju do chladničky a použite napríklad do bábovky.



Baby baklažány s hrachom / Brinjals with green peas

22IMG_7168




ČO POTREBUJETE:

4-5ks baby baklažánov

1 lyžica ghee
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
voda na podliatie
1/2 lyžičky garam masala
hrsť nalúskaného hrachu (alebo mrazený)
čerstvá koriandrová vňať


22IMG_7172



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici si zohrejeme ghee. Pridáme kurkumu, rímsku rascu a mletý koriander a minútku popražíme. 

22IMG_7154


Potom pridáme na malé kocky nakrájané baklažány, osolíme, podlejeme vodou a privedieme k varu. 

22IMG_7157


Oheň zmiernime, pridáme garam masala, premiešame a prikryté dusíme na slabom ohni domäkka. 

22IMG_7159


Keď sú baklažány mäkké, pridáme hrach a odokryté povaríme. 

22IMG_7160


Pridáme koriandrovú vňať, premiešavame a zmes necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odpočívať. 

22IMG_7162


Jedlo je vhodné ako príloha k vegetariánskemu karí a ryži alebo si k nemu môžete urobiť rôzne placky

nedeľa 27. marca 2011

Vadam - indicke "lupienky"

Neviem, ci je to zname aj na severe Indie, ale tu na juhu, ked zacnu horucavy, obcas vidievam indicke zeny sediet na streche, vedla seba rozprestrene platno a lyzickou robia male kopky, ktore rozotru na male, okruhle placky.



vadam 001




Potom placky nechaju susit 1-3 dni na slnku, kym nie su priesvitne.



vadam 002




Vysusene skladuju v plechovych uzavretych nadobach a ked potrebuju, niekolko kuskov odoberu a vyprazia v oleji. Pripomina mi to nieco ako lupienky, len ked sa oprazia, tak napucia a nezostanu take tenucke.

Cesto moze byt z ryzovej muky alebo zo saga, ine druhy nepoznam. No a co to vlastne je? Vola sa to Vadam. Ja to nerobievam, ale nasla som pre vas celkom dobry blogovy prispevok, kde opisuje pripravu Deepa (indka), ktora pochadza z juhu (Chennai).