sobota 18. júna 2011

Colocasia (Arbi, Taro root)

Arbi, Taro koren


Je okolo 25 druhov Colocasie (Arbi, Taro roo, slonie ucho...). Vyskytuje sa v Polynezii a juhovychodnej Azii.

Su to bylinne trvalky s podzemkom, ktory sa nachadza na alebo tesne pod povrchom zeme. Listy su velmi velke, 20-150 cm. Nazov „slonie ucho“ dostala rastlina prave pre tvar listov, ktore pripominaju ucho slona.

V Indii sa pouzivaju ako korene tak listy. V state Karnataka sa pouzivaju na pripravu jedla „Patrode“. V state Kerala sa listy pouzivaju na pripravu „Chembili curry" a korene sa pouzivaju na „Chembu puzhukku". Stopky a koren sa pouzivaju na pripravu „Ishtu“. V Tamilnadu sa korene uvaria, olupu a vyprazia; pouziju sa ako priloha s ryzou. V state Gujarat sa pouzivaju na pripravu „Arbi Patra“. V kuchyni Andhra sa korene uvaria, olupu a vyprazia alebo sa uvaria v omacke. V cyperskej kuchyni sa jedia s kuracim masom a zeleninou. Pouzivaju sa tiez ako nahrazka v polievkach a gulasoch miesto zemiakov.



Colocasia obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlakninu, vapnik, zelezo a fosfor.



Taro je pre jeho nizky kaloricky obsah idealne jedlo pre tych, co sa snazia schudnut. Jedna porcia varenych, cerstvych taro hluz ma len 187 kalorii. Pomahaju v procese travenia. Vdaka vlaknine dodavaju pocit plneho zaludka. Potraviny bohate na vlakninu ulahcuju odstranovanie odpadu z criev, co zabranuje vzniku rakoviny hrubeho creva.
Taro obsahuje malo sodika, takze je vhodne aj pre ludi s ochorenim obliciek. Vysoky obsah sodika v strave moze sposobit problemy s oblickami, co moze viest k zadrziavaniu tekutin v tele.


(Informacie v clanku prelozene z internetu.)

Hummus / Spread (dip) made of chickpeas





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček uvareného cíceru
(varila som ho deň vopred v tlakovom hrnci)
2 lyžice olivového oleja
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2-3/4 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžica tahini
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
soľ
ľadová voda podľa potreby

štipka chilli a ĉierny sezam na ozdobenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer môžete použiť buď z konzervy alebo si sušený cícer namočte na noc. Druhý deň scediť, vymeniť vodu a uvariť v tlakovom hrnci do mäkka. 

Cicer


Predvarený cícer dáme do mixéra, pridáme ošúpané strúčiky cesnaku. Pridáme šťavu z citróna... 

Hummus


... olivový olej, tahini (alebo opečené kešu orechy a opečené sezamové semienka), rímsku rascu, troška soli a pre začiatok asi 50ml vody. Všetko vymixujeme. Ak sa vám hummus zdá príliš hustý pridajte vodu, ale len po lyžičkách, nie veľa naraz a znova vymixujte. 

Hummus


Vymixovaný hummus dáme do misky, urobíme priehlbinku, do ktorej nalejeme troška olivového oleja tesne pred podávaním. 

Nakoniec ozdobíme štipkou chilli a ĉiernym sezamom.

* * *

Podávame napr. s Pita chlebomfalafelom, zeleninou. 





Alebo takto na chlieb so šalátom a vajíčkom alebo pažítkou a paradajkami alebo na panvici orestovanými šampiňónmi. Alebo ako dip ku grilovanej zelenine.



Jogurtové žemle / Yogurt buns

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody

na posypanie:
sezamové semená

1 bielok na potretie pred pečením





AKO POSTUPOVAŤ:

V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.



Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
 


Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.



🍞 🍞 🍞




Ghavan / Rice "Crêpes"

Výborné ryžové placky, ktoré sa podávajú na raňajky s jogurtom, s kokosovým chutney alebo zeleným chutney.





ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček obyčajnej ryže, ktorú bežne používate
voda podľa potreby
soľ

olej na potieranie panvice a počas pečenia

(na obmenu do cesta môžeme primiešať štipku mletej kurkumy a rímsku rascu)





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu premyjeme a na noc namočíme do vody tak, aby bola ponorená (ja to sklaudujem v chladničke). Ráno ju rozmixujeme s troškou vody do hladka, ak treba vodu pridávame postupne. Cesto nesmie byť ani husté, ani riedke. Asi ako na palacinky. Rozmixované cesto dochutíme troškou soli, dobre premiešame a necháme odležať 15min. 



Panvicu rozpálime, potrieme olejom a keď sa z nej troška začne dymiť oheň trocha zmiernime. Vylejeme za naberačku cesta a to rozlejeme krúživým pohybom ako pri palacinkách. Povrch troška pokvapkáme olejom. Opekáme z oboch strán. Placky sú tenučké a nesmú sa opekať príliš dlho, inak stvrdnú. 

♥️ ♥️ ♥️

Ghavan s pridaním kurkumy a rímskej rasce. 


Ghavan

piatok 17. júna 2011

Bhindi subzi / Okra subzi






ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia

1 stredne veľká červená cibuľa
soľ
troška citrónovej šťavy





AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dôkladne vysušíme čistou kuchynskou utierkou. Musí byť dobre vysušená preto, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo. Odkrojíme konce každého plodu a nakrájame okru na menšie kúsky. Počas krájania nôž niekoľkokrát utrieme do servítky. Nachystáme si aj cibuľu, nakrájame ju na pásiky.

Olej poriadne zohrejeme, pridáme horčičné semienka a urid dal, semienka necháme prasknúť a urid trocha zhnednúť.



Pridáme mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. 



Pridáme cibuľu a okru, premiešame a necháme na miernejšom ohni opekať bez ďalšieho miešania, aby okra trocha zhnedla. Potom zľahka premiešame a znova necháme opekať, až kým okra nie je hotová. Celá jej tepelná úprava je asi 15min. Nepodlievame vodou, nezakrývame a nesolíme.



Keď je okra opečená, oheň vypneme, okru osolíme, pokvapkáme trocha citrónovou šťavou a premiešame.


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami (najlepšie Chapati).

streda 15. júna 2011

Kokosové chutney



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 300ml)

1 lyžica Channa dal
1/3 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru
1 zelená čili paprička; odstopkovať
1 lyžička tamarindovej pasty
soľ
asi 1/2 hrnčeka vody

na tadka:
1 lyžica ghee
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička urid dal
1 sušená červená čili paprička




AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme Channa dal do slabohneda. Treba ju stále premiešavať. Opečenú namočíme do trochy vody na 20 minút.



Do mixéra dáme nastrúhaný čerstvý kokos (nepoužívajte strúhaný, čo sa používa do koláčov), pridáme nastrúhaný zázvor, zelenú čili papričku.



Scedíme Channa dal a pridáme tiež do mixéra. Ďalej pridáme tamarindovú pastu a troška soli. Pridáme vodu (Postupne, nie všetku naraz. Niekto má rád husté čatní a niekto viac vodové. V reštauráciách sa väčšinou podáva redšie.) a čatní vymixujeme dohladka. Vymixované čatní dáme do misky.



 
Pripravíme si Tadka:

V hrnčeku zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, ktoré necháme prasknúť. Potom pridáme červenú čili papričku (ak chcete viac pálivé, môžete ju pokrájať do Tadka; ja som dala vcelku) a Urad dal. Premiešavame až kým Urad dal nezačne troška hnednúť. Nakoniec pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)



Tadka vylejeme do čatní a premiešame. Čatní mám najradšej vychladené, takže ho môžete na 30 minút uložiť do chladničky a podávať napríklad s plackami Dosa, Uthappam, Ghavan alebo Idli.