pondelok 23. apríla 2012

Jablková alebo maková štrúdľa (neťahaná) / Apple or poppy seeds Strudel


Jablkova strudla



ČO POTREBUJETE (rozpis je na 2 ks štrúdle):

350g múky (použila som múku Maida, čo je na Slovensku hladká 00)
1 vajce
1 lyžica octu
30g masla na pečenie (ja používam kravské ghee)
125ml vlažnej vody

náplň:
asi 4-5ks jabĺk (podľa veľkosti; ja som ich nastrúhala na väčších slzičkách)
mletá škorica
jemný kryštáľový cukor
strúhanka alebo mleté mandle
hrozienka (nemusia byť)

extra maslo na potieranie strúdle (alebo kravské ghee)


Jablkova strudla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, pridáme vodu, roztopené (ochládnuté) maslo, vajce, ocot a vypracujeme cesto.

Jablkova strudla


Ak by sa príliš lepilo, podsypeme ho po troškách múkou a rukou hnetieme, kým nemáme vláčne, mäkké, nelepivé cesto. Cesto uložíme do vymúčenej misky, poprášime múkou, misku zakryjeme a necháme ho odležať asi pol hodinky v chladničke.

Rúru si predohrejeme na 180st. Kým sa zohrieva, poprášime si pracovnú dosku a uložíme na ňu cesto, ktoré rozdelíme na 2 polovice. S každou pracujeme zvlášť (a rovnako).

Jablkova strudla


Vyvaľkáme ho na tenučko (ako papier). Počas vaľkania môžeme trošička poprášiť múkou, aby sa nelepilo, ale myslím si, že to nebude ani treba. Rozvaľkané cesto potrieme roztopeným maslom. Na jeden okraj vyvaľkaného cesta (kam pôjdu aj jablká) prstami natrúsime trocha strúhanky (alebo mletých mandlí), uložíme postrúhané jablká, prípadne natrúsime trocha hrozienok.

Jablkova strudla


Jablká posypeme cukrom a mletou škoricou. Znova pokvapkáme maslom. Cesto zrolujeme ako na závin a uložíme na olejom/maslom vymastený plech. Štrúdľu popicháme vidličkou a potrieme roztopeným maslom.

Jablkova strudla


Štrúdľu dáme piecť na 30 minút na 180st. Hotovú štrúdľu potrieme ešte raz roztopeným maslom, necháme chvíľku vychládnuť a nakoniec poprášime práškovým cukrom.

Jablkova strudla



Poznámka: ak radšej pečiete v menšom množstve, spracujte len jednu polovicu cesta, druhú dobre zabaľte a skladujte v mrazničke do ďalšieho použitia. 



Makova strudla



ČO POTREBUJETE na makovú plnku (rozpis plnky je na 1 štrúdľu):

200g bieleho maku
100g kryštáľového cukru
170ml vody
1 plochá lyžička mletej škorice
1 lyžica medu
1 lyžica rumu



AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu privedieme k varu. Pridáme cukor a necháme ho vo vriacej vode rozpustiť. Potom pridáme pomletý mak a 1 minútu povaríme na stredne silnom ohni. Bublá to a prská, tak hrniec môžeme na tú minútku prikryť pokrievkou. Potom hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme med, rum a škoricu a dobre premiešame.

Makova strudla

Plnku necháme vychládnuť a môžeme natrieť na vyvaľkané cesto. Zrolujeme do závinu, preložíme na vymastený pekáč, popicháme vidličkou, potrieme roztopeným maslom a pečieme 30 minút v predohriatej rúre na 180st. Hotovú štrúdľu znova potrieme roztopeným maslom.

streda 18. apríla 2012

Pečené baby zemiačky s hubami / Baby potatoes baked with mushrooms

Dnes poobede mali všetci chuť na niečo na zahryznutie. Chlieb som upečený nemala, pohrabala som sa trošku v chladničke a dala dokopy takúto "jednohubku", ktorú nakoniec všetci chválili :)


1pecene zemiacky 012



ČO POTREBUJETE:

baby zemiačky
šampiňóny (čerstvé)
soľ
sušené oregano
sušená petržlenová vňať
sladká mletá paprika
olivový olej


1pecene zemiacky 017




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky kefkou očistíme (nešúpeme), pokrájame na polovičky, povaríme asi 5min vo vode, scedíme a dáme na plech. Šampiňóny očistíme, pokrájame na plátky a pridáme k zemiakom. Osolíme, poprášime oreganom, petržlenovou vňaťou a troška s mletou sladkou paprikou. Polejeme olivovým olejom a premiešame. Rúru predohrejeme na 200st. a pečieme 45minút. 

1pecene zemiacky 005



Pár obrázkov z poobednej prechádzky..... synovec z Mumbai prišiel k nám na prázdniny.


beach2 013

beach2 020

beach2 079

utorok 10. apríla 2012

Karí s baby zemiačkami a baby kukuričkami / Curry with baby potatoes and baby corn




ČO POTREBUJETE:

14ks baby zemiačkov
6ks baby kukuričiek

10ks mandlí
2 lyžičky bieleho maku

na masala:
olej
1 lyžička sezamových semien
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia paradajka
1 plochá lyžička garam masala
100ml vody

na dokončenie:
1 menšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme biely mak a mandle. Mak musí troška zmeniť farbu, máličko zhnednúť a zavoňať orieškami. Nenechajte ho zhorieť. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Kukuričky povaríme 12 minút a zemiačky (očistené kefkou) povaríme 15 minút. Odložíme bokom. 

2



na masala:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koriandrové a sezamové semená a necháme rozvinúť vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme na miernom ohni. 

3


Pridáme kurkumu. 

4


Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme domäkka. 

5


Zmes necháme trocha vychládnuť. Cibuľovo-paradajkovú zmes a garam masala dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme na pastu. Potom pridáme opečené mandle a mak a znova vymixujeme. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

6


V čistom kadhai opäť zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú menšiu cibuľu a na miernom ohni popražíme domäkka. 

7


Pridáme vymixovanú zmes (masala) a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, soľ a kašmírske chilli korenie, premiešame. 

8


Karí privedieme k varu, oheň zmiernime, kadhai zakryjeme a povaríme 3-4 minúty. Nakoniec pridáme uvarené baby kukuričky (nakrájané na kolieska) a baby zemiačky (nakrájané na polovičky). Premiešame, povaríme minútu a odstavíme z ohňa, dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou a zakryté necháme 10 minút odležať. 

9






Cuketové Lasagne / Lasagne with zucchini





ČO POTREBUJETE:

6 plátov lazaní (za seba odporúčam od Barilla alebo Del Monte)

olivový olej
1 červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
7ks strúčikov cesnaku; pokrajáné nadrobno
1/2 červenej papriky; pokrájaná nadrobno
3 stredne veľké paradajky; pokrajáné nadrobno
troška vody na podliatie; asi 50ml
1/2 väčšej cukety; nastrúhaná najemno

soľ
1/2 lyžičky sušenej bazalky
1/2 lyžičky sušeného oregana
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky chilli vločiek
1 lyžička sušeného cesnaku

bešamel:
1 plná lyžica masla (použila som slané)
1 plná lyžica hladkej múky (použila som Maida)
mlieko podľa potreby na vymiešanie krémového bešamelu
štipka muškátového orieška

na dokončenie:
syr na strúhanie (najlepšie Mozzarella alebo Parmesan)





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a popražíme do mäkka. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a červenú papriku, premiešame. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a zakryté na miernom ohni dusíme do mäkka. Ak sa nám šťava vydusila prevažne, pridáme troška vriacej vody. Ja som pridala približne 50ml. Pridáme nastrúhanú cuketu a premiešame. 



Ihneď osolíme, pridáme bazalku, oregano, chilli vločky, sušený cesnak a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme z ohňa. 




Uvaríme si bešamel

Do formy na spodok uložíme 2 pláty lazaní. Dáme vrstvu cuketovej zmesi, zalejeme trochou bešamelu a dáme trocha nastrúhaného syra. Znova dáme vrstvu lazaní a pokračujeme ako pred tým. 



Na poslednú vrstvu lazaní vylejeme zvyšnú šťavu cuketovej zmesi, polejeme zvyšným bešamelom a vrch posypeme nastrúhaným syrom. 

Pečieme na 180st. 30-35 minút. 



piatok 6. apríla 2012

Kuracie v mandľové karí (Murgh badami 2.) / Chicken almond curry


Kuracie v mandlovej omacke




ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z 2 kurčiat 
olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/3 lyžičky černušky siatej
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 zelená chilli paprička 
2 stredne veľké paradajky

veľká hrsť mandlí
voda
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov 
100ml sladkej smotany 


Kuracie v mandlovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

V malom hrnčeku dáme variť vodu. Keď začne vrieť, vhodíme mandle v šupke a minútu ich povaríme. Potom ich scedíme a necháme vychládnuť. Vychládnuté ošúpeme.

V hlbšej panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, černušku, koriandrové semienka, chilli papričku a necháme rozvinúť ich vôňu.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme ošúpané mandle, premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes necháme vychládnuť trocha. Vychládnutú zmes dáme do mixéra, prilejeme asi 200ml vody a rozmixujeme.

Kuracie v mandlovej omacke


V tom istom hrnci zohrejeme opäť trochu oleja a pridáme kurkumu. Hneď pridáme na malé kúsky pokrájané kuracie prsia a restujeme asi 1-2 minúty, kým sa nezatiahnu.

Kuracie v mandlovej omacke


Pridáme rozmixovanú zmes (zostanú vám v nej niektoré mandle vkuse, nesnažte sa ich rozmixovať do hladka, je to dobré, ak vám zachrumká mandľa), pridáme vriacu vodu, ak treba.

Kuracie v mandlovej omacke


Osolíme, pridáme garam masala, senovku grécku a smotanu. Premiešame a na miernom ohni mäso v omáčke povaríme 10 minút, počas varenia občas premiešame.

Kuracie v mandlovej omacke


Ak by bola omáčka príliš hustá môžeme ešte doriediť troškou vody.

Kuracie v mandlovej omacke



Podávame s dusenou ryžou, alebo Naanom.



Kuracie v mandlovej omacke

sobota 31. marca 2012

Rizoto so šampiňónmi a kuracím mäsom / Rice with chicken and button mushrooms

Píšem správne, je to rizoto, nie risotto. Čiže netalianska verzia v slovenskom podaní, ktorú istotne veľa z vás takto varí a takto nazýva. V skutočnosti je to skôr jednoduché kuracie pulao. Ale nenazvem to tak, pretože u nás doma sme inak tomu nepovedali, len "rizoto".





ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z 1 kuraťa (alebo vykostené stehná)
200g šampiňónov

olej
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
200ml ryže
(použila som Basmati, môžete použiť aj inú dlhozrnnú)
400ml vody alebo vývaru

soľ
1/3 lyžičky cukru
troška podravky
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky (alebo kašmírske chilli korenie)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
plátok masla





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a keď je dosť horúci, oheň zmiernime. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a popražíme domäkka. Pridáme cukor. 



Ďalej pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a restujeme, aby sa mäsko zatiahlo. 



Pridáme nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme ryžu (ktorú som nemáčala, len prepláchla pod tečúcou vodou). Všetko zalejeme vodou (alebo vývarom). Pridáme mletú papriku, mleté čierne korenie, podravku, soľ a premiešame. Vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a hrniec uzavrieme. Všetku vodu necháme vydusiť. Stačí variť pribl. 15 minút. Do hotovej ryže zamiešame plátok masla. 



Môžeme podávať s obľúbeným šalátom alebo nakladanou cvikľou

utorok 27. marca 2012

Jeera Aloo (Zemiaky s rímskou rascou) / Potatoes with cumin

Jeera Aloo



ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých zemiakov; uvarené v šupke
olej rastlinný
1 a 1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čili korenia
2 lyžičky šťavy z citróna


Jeera Aloo



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, ale aby sa nerozvarili. Necháme vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na kocky.

V kadhai zohrejeme olej, oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu a necháme rozvinúť jej vôňu. Pozor, aby neprihorela.

Jeera Aloo


Pridáme nakrájané zemiaky, oheň znova zvýšime. Pridáme kurkumu, čili korenie a soľ a premiešame. Zemiaky opekáme 2 minúty.

Jeera Aloo


Pridáme šťavu z citróna a premiešame. Oheň vypneme a wok odstavíme bokom.

Jeera Aloo


Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame a kadhai zakryjeme. Necháme 10 minút odležať.

Jeera Aloo


Môžeme podávať s indickými plackami alebo ako prílohu ku kari a ryži.