sobota 9. apríla 2011

Zopar minulorocnych zaberov I.



10513255_895390910494992_8279705419090077962_n


100_4316

100_4312

100_4224

100_4165
Takto to vyzera, ked zajdeme za mestecko, kde byvame. Vacsinou rovina, ryzove policka a sem tam dedina.

100_4237
Granatove jablko.

100_4239
Granatove jablko.

100_4240
Mosambi.

100_4242

100_4247

100_4252

100_4255

100_4261

100_4270

100_4291

100_4306


sunset1
Slniecko zapadlo, ked sme sa vracali domov z prechadzky pri mori.



22ulica 010
Hlavna cesta v Bapatla.


set of keys
Moje kluce . . .

streda 6. apríla 2011

Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce

22plantain masala 066



ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

prsia z jedného kuraťa
soľ

na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22plantain masala 068



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.

22plantain masala 034

22plantain masala 035


V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.

22plantain masala 039


Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.

22plantain masala 040

22plantain masala 041


Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.

22plantain masala 042


Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.

22plantain masala 044


Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.

22plantain masala 045


Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút. 

22plantain masala 054


Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.

22plantain masala 057


Podávame s dusenou ryžou

nedeľa 3. apríla 2011

Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice




ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku 
1 zelená chilli paprička 
1 lyžica vody

na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov 
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list

1 lyžička cukru
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.



V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.




Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 

Pridáme cukor a soľ.



Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme. 



🌱 🌱 🌱



piatok 1. apríla 2011

Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

150ml sušenej červenej šošovice
voda podľa potreby 
1 lyžička cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžičku mletého koriandru
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode. 

IMG_7359


Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!) 

2


Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút. 

3


Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka

Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky, mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu. 

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.) 

IMG_7375


Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi.

Kuracie na paličke / Chicken skewers




ČO POTREBUJETE:

(nepíšem množstvo surovín, prispôsobte si marinádu podľa množstva mäsa a podľa vlastnej chute, recept je skôr inšpiratívny)

kuracie mäso pokrájané na rezančeky 
soľ

marináda:
šťava z citróna 
olivový olej
cesnakové korenie (obsahuje: oregano, cesnak, sladká paprika, cibuľa, bazalka, tymián, majorán, chilli vločky)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Vložíme do nej kuracie rezančeky, osolíme a premiešame. Odložíme na noc do chladničky.



Druhý deň rezančeky napicháme na špajdlíky, uložíme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. (Špajdle pred tým než napicháme na ne mäso namočíme na 15min. vo vode, aby sa nelámali.)



Rúru predohrejeme na 180 - 200st. a kebaby grilujeme 35 - 40 minút.

Podávame s Tzatziki alebo Uhorkovou raitou v Pita placke a možeme pridať aj nejakú čerstvú zeleninu alebo Nakladanú cibuľu.