sobota 9. apríla 2011
streda 6. apríla 2011
Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce
ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):
prsia z jedného kuraťa
soľ
na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku
ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.
V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.
Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.
Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.
Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.
Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.
Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút.
Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.
Podávame s dusenou ryžou.
nedeľa 3. apríla 2011
Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie
na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička
1 lyžica vody
na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list
1 lyžička cukru
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.
V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.
Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame.
Pridáme cukor a soľ.
Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme.
🌱 🌱 🌱
piatok 1. apríla 2011
Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk
ČO POTREBUJETE:
150ml sušenej červenej šošovice
voda podľa potreby
1 lyžička cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžičku mletého koriandru
100ml kokosového mlieka
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
AKO POSTUPOVAŤ:
Červenú šošovicu prepláchneme vo vode.
Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!)
Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút.
Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky, mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu.
Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.)
Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi.
Kuracie na paličke / Chicken skewers
ČO POTREBUJETE:
(nepíšem množstvo surovín, prispôsobte si marinádu podľa množstva mäsa a podľa vlastnej chute, recept je skôr inšpiratívny)
kuracie mäso pokrájané na rezančeky
soľ
marináda:
šťava z citróna
olivový olej
cesnakové korenie (obsahuje: oregano, cesnak, sladká paprika, cibuľa, bazalka, tymián, majorán, chilli vločky)
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame suroviny na marinádu. Vložíme do nej kuracie rezančeky, osolíme a premiešame. Odložíme na noc do chladničky.
Druhý deň rezančeky napicháme na špajdlíky, uložíme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. (Špajdle pred tým než napicháme na ne mäso namočíme na 15min. vo vode, aby sa nelámali.)
Rúru predohrejeme na 180 - 200st. a kebaby grilujeme 35 - 40 minút.
Podávame s Tzatziki alebo Uhorkovou raitou v Pita placke a možeme pridať aj nejakú čerstvú zeleninu alebo Nakladanú cibuľu.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)