sobota 17. novembra 2012

Cviklové chutney / Beetroot chutney




ČO POTREBUJETE:

2 malé cvikle (veľkosťou do ruky)
olej

na Tadka:
1 zelená chilli paprička
1 lyžička Channa dal
1 lyžička Urad dal
niekoľko karí lístkov
4 strúčiky cesnaku
soľ

na záver:
ghee
niekoľko karí lístkov 





AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme asi 1 a 1/2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, urad dal, channa dal a chilli papričku. Popražíme na stredne silnom ohni, kým chilli nezmení troška svoju farbu.

Potom pridáme karí lístky a pokrájaný cesnak a popražíme, aby lístky vypraskali a cesnak zavoňal.

Túto zmes necháme trocha vychládnuť a potom preložíme do mixéra. 

♡ ♡ ♡

Do druhého hrnca pridáme 1 lyžicu oleja a zohrejeme ho. Pridáme očistenú, na malé kocky nakrájanú cviklu a na stredne silnom ohni za občasného premiešania ju opekáme asi 10 minút. Potom ju necháme vychládnuť, preložíme do mixéra a pridáme trocha soli.



Cviklu spolu s tadka vymixujeme na konzistenciu chutney. Ak by sa vám zdalo husté, môžete pridať troška vody.

♡ ♡ ♡

V hrnci, v ktorom sme robili tadka zohrejeme pol lyžice ghee. Pridáme horčičné semienka, karí lístky a necháme ich prasknúť.



Keď začnú praskať oheň vypneme a opražené semienka a lístky vylejeme spolu s ghee do misky s cviklou. Dobre premiešame.

♡ ♡ ♡

Chutney môžeme podávať ihneď napríklad s rôznymi raňajkovými plackami (Paratha, Dosa, Koki, Ghavan...) alebo ho môžeme skladovať v chladničke (max. 1-2 dni) a podávať aj vychladené.

Dusená cvikľa / Stewed beetroot




ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľkú cvikľu; okrájanú

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1 väčšia červená cibuľa; nakrájaná na pásiky 
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plochá lyžička sušeného oregana
soľ
voda podľa potreby; na podlievanie pri dusení
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu okrájame a nakrájame na kocky.

V menšom hrnci zohrejeme olej a pridáme horčičné semienka. Na stredne silnom ohni ich chvíľku oprážame, aby praskli.

Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. 



Ďalej pridáme nakrájanú cvikľu a premiešame. Pridáme mleté čierne korenie, oregano, soľ a podlejeme troškou vody. Vodu len po troškách, aby sa cvikľa dusila.



Dusíme ju zakrytú asi 30 minút, často kontrolujeme a podlejeme zasa troškou vody, ak treba. Keď je cvikľa mäkká, hrniec odstavíme z ohňa a pridáme nasekanú koriandrovú vňať. Premiešame a necháme 10 minút odpočinúť.



Podávame ako prílohu.

piatok 16. novembra 2012

Cestovinový šalát / Pasta salad

Nastala u nás zima. Ako sa to prejavuje? Nie, nemusíme vyťahovať teplé čižmy a svetre. Dni sú teplé, slniečko hreje, ale akonáhle zájde za obzor, zafúka studený vietor až strasie. Noci bývajú chladné a tak už spávame zababušené pod teplou prikrývkou. Dnes večer je tu tichúčko, možno sa mi to len zdá a je to tým, že mám ešte stále buchot v hlave z tých petárd, čo strielali počas Diwali.

Sedela som na balkóne s teplým čajom a rozmýšľala, čo uvariť... rýchle, ľahké a sýte. Nedávno som videla na Pintereste fotku jednoduchého cestovinového šalátu. Šalát môžete podávať aj vychladený, je výborný a veľmi rýchly a jednoduchý.





ČO POTREBUJETE:
množstvá surovín neuvádzam, tento šalát si jednoducho pripravíte aj od oka

cestoviny
voda na ich uvarenie + 1 plochá lyžička soli do vody

cherry paradajky
zelená časť jarných cibuliek
mleté čierne korenie
čerstvá alebo sušená bazalka

olivový olej
syr na strúhanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cestoviny si uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Scedíme a dáme do misky. 

Pridáme na polovičky nakrájané cherry paradajky, jarnú cibuľku, bazalku, prelejeme asi lyžicou olivového oleja, pridáme mleté čierne korenie a premiešame.

Pridáme nahrubo nastrúhaný syr a premiešame.


Šalát poslúži aj ako raňajky.



sobota 10. novembra 2012

Vločkové Dosa / Oatmeal Dosa




ČO POTREBUJETE (na 7ks):

200ml (1 hrnček) ovsených vločiek 
50ml (1/4 hrnčeka) Urad dal
1 lyžica Channa dal
1 lyžička semienok senovky gréckej (methi)
1/2 lyžičky soli
štipka prášku do pečiva 
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ:

Ovsené vločky pomelieme na "múku". Urad dal, channa dal prepláchneme a namočíme na pol hodiny vo vode spolu so semienkami senovky gréckej. 

Vlockove dosa


Potom strukoviny a semienka rozmixujeme s troškou vody a pridáme k rozmixovaným vločkám. Pridáme soľ a troška vody a rozmiešame na cesto.

Vlockove dosa


Pridáme štipku prášku do pečiva a zamiešame. Postupne pridávame po troškách vodu a miešame. Vymiešame cesto, ktoré má hustotu asi ako na palacinky. Misku s cestom zakryjeme a necháme odpočívať (fermentovať) cez noc (nie v chladničke). (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Vlockove dosa


Ráno bude cesto trocha zhustnuté (pozri obrázok nižšie), preto ho treba rozriediť troškou vody znova na hustotu palacinkového cesta. Ak bude cesto príliš husté, bude vás neposlúchať a "hužvať" sa vám na panvici. 


Dáme poriadne zohriať panvicu. Prskneme na ňu troška vody, ktorá sa hneď odparí. Placky opekáme na silnom ohni, bez oleja. Do stredu vylejeme naberačku cesta...

Vlockove dosa


... a krúživým pohybom od stredu smerom ku kraju rozotrieme placku (ako pri Dosa). Placku opekáme, kým nezhnedne.

Vlockove dosa


Potom ju obrátime a len chvíľočku opečieme aj z druhej strany. Znova obrátime, znova len chvíľočku necháme opekať a odložíme na tanier.

Vlockove dosa


Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.



Tieto dosa môžeme podávať s kokosovým chutney, zeleným chutney alebo rôznou dusenou zeleninou ako napríklad Aloo subzi.

streda 7. novembra 2012

Čili baby kukuričky / Chilli baby corn

1chilli baby kukuricky 036



ČO POTREBUJETE:

10ks baby kukuričiek 
vodu na ich uvarenie
1/2 lyžičky mletej kurkumy 
(na ich uvarenie)
soľ na ich uvarenie

1 lyžica oleja
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

1 stredne veľká červená cibuľa; pokrájaná na pásiky 
2 lyžice bielej časti jarnej cibuľky 

2 lyžičky sójovej omáčky 
1 a 1/2 lyžice paradajkového pyré (môžete použiť rozmixované čerstvé paradajky)
1 lyžička citrónovej šťavy
1/2 lyžice nastrúhaného jaggery (palmový cukor)

100ml vody na podliatie
5 lyžíc vody + 1 plochá lyžica kukuričného škrobu
trocha mletého čierneho korenia
zelená časť jarnej cibuľky 



1chilli baby kukuricky 033



AKO POSTUPOVAŤ:

Kukuričky dáme do vody, ktorú osolíme a pridáme štipku kurkumy. Dáme ich variť. Keď voda začne bublať, povaríme ich na stredne silnom ohni 10 minút. Potom ich scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1chilli baby kukuricky 003


V panvici zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu (alebo použite čerstvé suroviny, nastrúhané) a restujeme na miernom ohni asi pol minúty.

1chilli baby kukuricky 010


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a bielu časť jarnej cibuľky. Restujeme domäkka.

1chilli baby kukuricky 011


Ďalej pridáme sójovú omáčku, paradajkové pyré, citrónovú šťavu a jaggery. Premiešame a chvíľočku necháme prebublať.

1chilli baby kukuricky 013


Potom pridáme nakrájané baby kukuričky a dobre premiešame. Ďalej som už nesolila, pretože kukuričky sa varili v slanej vode a sójová omáčka je tiež slaná.

1chilli baby kukuricky 015


Kukuričky podlejeme 100ml vody a privedieme k varu.

1chilli baby kukuricky 016


Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a pridáme vodu, v ktorej sme rozmiešali kukuričný škrob. Ihneď dobre premiešame a povaríme pár minút. Občas premiešame.

1chilli baby kukuricky 018


Nakoniec dochutíme mletým čiernym korením.

1chilli baby kukuricky 019


Posypeme zelenou časťou jarnej cibuľky. Wok odstavíme z ohňa, zakryjeme a necháme 10 minút postáť.

1chilli baby kukuricky 020


Hotové jedlo na záver môžeme ešte posypať trochou zelenej časti jarnej cibuľky.

Baranie kokosové karí / Mutton Rassa

Toto baranie karí je čisto rodinný recept. Nenájdete ho nikde v žiadnej kuchárskej knihe, takže je to taký malý poklad. Vymyslela ho teta môjho manžela a zachoval sa vďaka poznámkam mojej švagrinej, ktorá si podobné poklady kedysi napísala do zošita. Pozor, je to veľmi pálivé karí (ak použijete malvani masala), ale aj veľmi chutné.





ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):

1/2 kg baranieho mäsa (najlepšie zo stehna); nakrájané asi ako do gulášu (aj so špikovými kosťami); namiesto baranieho mäsa môžeme použiť jahňacie alebo kozie mäso

na omáčku č. 1:
olej
2 stredne veľké červené cibule
1 tesne naplnený 200ml hrnček čertsvého strúhaného kokosu 

na omáčku č. 2:
olej
2 červené cibule; pokrajáné na pásiky 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
veľká hrsť koriandrovej vňate 
1 zelená chilli paprička 
10ks cesnaku
1 lyžička koriandrových semien
8 klinčekov 
1,5cm škorice
10ks guľatého čierneho korenia

na marinádu:
1 lyžička chilli korenia
1 lyžička mletej kurkumy
3 plné lyžičky malvani masala 
(ktorá je zvyčajne pripravená z týchto surovín: chilli, klinčeky, škorica, guľaté čierne korenie, muškátový kvet, bobkový list, kurkuma a je to pálivá masala)
alebo ja používam ako veľmi chutnú alternatívu 2 plné lyžičky biryani masala od Kohinoor 

na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa nasekaná nadrobno
voda na dusenie
soľ
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé si namarinujeme umyté a nakrájané mäso. Dáme ho do misky, pridáme kurkumu, chili korenie a malvani masala (alebo biryani masala). Dobre premiešame a necháme odležať bokom do ďalšieho použitia.




Pripravíme si omáčku č.1. 
V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka. Potom pridáme nastrúhaný kokos a popražíme do hneda na miernom ohni. Buďte trpezliví, chvíľku to trvá. Občas premiešame. Zmes necháme vychládnuť a potom s trochou vody vymixujeme na hustú omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Pripravíme si omáčku č.2.
V kadhai zohrejeme olej, pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu, guľôčky čierneho korenia, zelenú chili papričku, cesnakovo zázvorovú pastu a 10ks cesnakov. Orestujeme do voňava na miernom ohni. Necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a popražíme do mäkka. Pridáme namarinované mäso, osolíme a necháme trocha zatiahnuť, premiešame. 

Mäso nepodlievame, necháme aby trocha pustilo šťavu a začalo sa variť. Panvicu zakryjeme plechovým tanierom, ktorý má zvýšené okraje. Nalejeme doňho vriacu vodu a mäso takto dusíme 1 a pol hodiny. Ak sa voda vyparí z taniera, dolejeme vždy vriacu. Po 1 a pol hodine tanier s vodou odstránime. Oheň zvýšime a vyvaríme toľko šťavy, aby mäso bolo len tesne pokryté vlastnou šťavou.





Pridáme omáčku č.2, premiešame a pod pokrievkou na mierno varíme ďalších 20 min.




Potom pridáme omáčku č. 1, ak treba dochutíme ešte soľou a chilli korením, premiešame a znova povaríme 20 min pod pokrievkou na mierno. Vyskúšame mäkkosť mäsa, ak by sa vám zdalo ešte tuhé, varte dlhšie (dĺžka prípravy záleží aj od veku zvieraťa). Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať.



🍽 🍽 🍽

Toto je biryani masala, ktorú používam.





servírovanie:
Toto karí sa servíruje s uparenou ryžou alebo indickým pečivom PAV. Na tanieri nesmie chýbať cibuľa nakrájaná na pásiky a nakrájané paradajky a samozrejme kúsky citróna, ktorým si karí pri podávaní pokvapkáme.