AKO POSTUPOVAŤ:
pondelok 29. marca 2010
Zemiaky v kokosovom mlieku / Potatoes cooked in coconut milk
AKO POSTUPOVAŤ:
piatok 26. marca 2010
Polievka z kuracích žalúdkov so šošovicou / Soup with chicken gizzards and lentils
ČO POTREBUJETE:
AKO POSTUPOVAŤ:
streda 24. marca 2010
Čo je to Kokum ? (Sol kadhi)
Kokum - Garcinia indica.
Kokum strom je tropický strom a ťažko sa rozmnožuje. Strom je štíhly a jeho ovocie vyzerá ako malá slivka, ktorá stmavočervenie keď dozreje.
Zrelé plody sa zberajú a sušia na slnku. Soľou sa potrie šupka na urýchlenie procesu sušenia a aby sa zachovala pikantná príchuť.
Z Kokum sa robí Sol Kadhi, ktoré sa mieša s ryžou alebo sa pije priamo; je výborne na trávenie. V ajurvéde sa kokum už dlhé roky používa na liečbu vyrážok, ako prevencia proti infekcii, na zmiernenie hnačky aj zápchy, na zmiernenie bolesti pri artritíde, pri ušných infekciách a pri liečbe žalúdočnych vredov.
- Draslik - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
- Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
- Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
Krupicová kaša
Baranie kokosové karí
ČO POTREBUJETE:
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky.
Na oleji osmahneme nakrájanú cibuľu, zázvorovú a cesnakovú pastu a kurkumu. Necháme vychladnúť a vymixujeme spolu s trochou vody na hustú omáčku.
Omáčku vylejem do hrnca, pridáme mäso, čili korenie, osolíme, zalejeme pohárom vody a varíme domäkka, približne 1 a 1/2 hod - 2 hod. (záleží na kvalite mäsa). Počas varenia kontrolujeme, aby stále bola v hrnci nejaká tekutina.
Potom pridáme garam masala a zalejeme kokosovým mliekom; povaríme ďalších 5 minút.
Podávame s dusenou ryžou, cibuľou nakrájanou na pol mesiačiky a citrónom, ktorým pokvapkáme cibuľu.
Ak použijete čerstvý strúhaný kokos, treba ho opražiť spolu s cibuľou a potom rozmixovať na omáčku. V tom prípade už kokosové mlieko nepoužívame.
utorok 23. marca 2010
Sol kadhi
Po výdatnom jedle sa v štátoch Maharashtra a Goa zvyčajne podáva Sol kadhi, ktoré pomáha tráveniu. Môže sa však podávať aj k ryži na jej zvlhčenie. Je výborné počas horúcich dní. Viac o tom, čo je to Kokum na tomto linku.
ČO POTREBUJETE:
20 lupienkov Kokum
nastrúhaný čerstvý kokos z 1/2 orecha
1 - 2 zelené chilli papričky (nemusia byť)
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru
voda
na dokončenie:
štipka soli (alebo čierna soľ Kala namak)
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Do trochy horúcej vody namočíme kokum, necháme lúhovať asi 30 minút. Potom lupienky dobre vo vode postláčame a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Nastrúhaný kokos dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami, pridáme asi 200ml teplej vody a vymixujeme.
pondelok 22. marca 2010
Čo je to Sago (alebo Sabudana) ?
Využitie:
Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.
Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.
Dusená kapusta / Stewed cabbage
Kapustu nasekáme nadrobno. Na oleji necháme prasknúť rímsku rascu, pridáme cibuľu a orestujeme do mäkka. Pridáme cukor (môžete použiť menej) a necháme skaramelizovať za občasného premiešania.
Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, nasekanú kapustu,podlejeme vodou, pridáme soľ, sladkú papriku a mleté čierne korenie a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je kapusta mäkká. Ak chcete viac chrumkavú, stačí variť 15minút.
piatok 19. marca 2010
Cestoviny s brokolicou / Pasta with broccoli
pondelok 15. marca 2010
Kokosové karí zo zeleného hrachu / Coconut curry with green peas
ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):
AKO POSTUPOVAŤ:
Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.
sobota 13. marca 2010
Čo je to Jackfruit ? कटहल
Jackfruit pochádza z dažďových pralesochjuhozápadnej Indie, čo je pobrežie dnešnej Kerala, Karnataka a Maharashtra.
Sú známe pre ich výraznú arómu, čiže úprimne povedané, smrdia ako špinavé ponožky.. To sa však dá prehliadnuť, pretože ak raz ochutnáte jeho žlté, dužinaté plody, ucítite kombináciu jablka, ananásu a banánu. Jeho sladká chuť je jedinečná.
Zrelé jackfruit je také sladké, že jeho plody najlepšie chutia surové, ale môžu byť použité aj pri výrobe krémov, tort, džemov, rôznych dezertov aj zmrzlín.
Nezrelé plody môžu byť použité v karí. Mladé plody majú jemnú chuť a štruktúrou pripomínajú hydinu. Najznámejším receptom na prípravu nezrelého chlebovníka je Kathal subzi.
Vitamíny:
- Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
- Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
- Vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
- Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
- Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
- Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
- Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
- Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.
Jackfruit je sezónne ovocie. Dozrieva v letných mesiacoch (v Indii), zároveň s mangom, durianom a mangostanom. Dozrieva veľmi rýchlo, preto ho treba skladovať v chladničke. Hneď ako dozrie, je treba ho čo najskôr skonzumovať a neskladovať.
Zdroje informácií:
http://www.okzdravie.sk/