štvrtok 9. januára 2014

Šampiňónovo - pórková polievka s kokosovym mliekom / Mushrooms and leek soup with coconut milk


22IMG_6739


ČO POTREBUJETE:

1 pór
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
trocha sušeného tymiánu
200g čerstvých šampiňónov
soľ
150ml vody
1/3 lyžičky mletého chilli korenia (nemusí byť)


22IMG_6741



AKO POSTUPOVAŤ:

 V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájaný pór, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka na miernom ohni. 

22IMG_6730


Potom pridáme mletý koriander, mleté čierne korenie a tymián a premiešame. 

22IMG_6731


Hneď pridáme šampiňóny a trocha soli. Šampiňóny na miernom ohni podusíme (asi 5 minút), aby pustili vodu.

1


Potom ich zalejeme vodou a kokosovým mliekom a polievku privedieme k varu. Oheň zmiernime a polievku povaríme 5 minúty. 

22IMG_6735


Potom pridáme nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. 

22IMG_6736


Nakoniec môžeme pridať mleté chilli korenie, necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. 
(A ak uprednostňujete krémové polievky, môžete si ju vymixovať dohladka.)

22IMG_6737

streda 8. januára 2014

Karfiolové kofty v karí


22karfilove kofty 041



ČO POTREBUJETE:

na kofty:
250g karfiolu
1/3 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru 
soľ
malá hrsť koriandrovej vňate 
2 ploché lyžice cícerovej múky (besan)
1/4 lyžičky mletej kurkumy
olej na ich upečenie

na karí:
125g paradajok (2 stredne veľké)
niekoľko kešu orechov + voda na ich namočenie 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená červená chilli paprička 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
2 lyžice sladkej smotany
troška vody na zriedenie omáčky


22karfilove kofty 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si vopred na 30 minút namočíme vo vode.

22karfilove kofty 011


Karfiol najemno nastrúhame. Pridáme ostatné prísady na kofty a zmiešame. Urobíme rovnako veľké guľôčky a položíme na pekáč, ktorý sme vymastili olejom.

1


Rúru predohrejeme na 200st. Kofty do nej vložíme a pečieme na 180st. 8-10 minút z jednej strany. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 8-10 minút z druhej strany.

2


Paradajky a kešu orechy vymixujeme na pastu (bez pridania vody).

3


Zatiaľ si pripravíme karí. V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Rascu necháme rozvonať.

22karfilove kofty 017


Potom pridáme paradajkovo-kešu pastu, mletý koriander a kurkumu. Premiešame, oheň zmiernime a základ na karí necháme pomaličky zredukovať. Občas premiešame.

22karfilove kofty 019


Do zredukovaného základu (keď sa ghee oddelí) pridáme mleté chilli korenie a sušené lístky senovky gréckej. Premiešame.

22karfilove kofty 022


Pridáme sladkú smotanu a podlejeme troškou vody, znova premiešame a karí privedieme k varu. Oheň zmiernime a 2 minútky povaríme.

22karfilove kofty 023

22karfilove kofty 024


Nakoniec karí osolíme, premiešame a vložíme kofty. Zľahka premiešame.

22karfilove kofty 026


Podávame napríklad s chlebovými plackami Naan, Kulcha alebo Chapati.

22karfilove kofty 038

piatok 3. januára 2014

Kuracie prsia v kešu - makovej omáčke

Moja improvizácia.





ČO POTREBUJETE:

500g kuracích pŕs 

na marinádu:
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1/3 lyžičky mletej kurkumy
6 strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa 
1 zelená chilli paprička 
ghee
1 plná lyžička tandoori masala
veľká hrsť kešu orechov
2 lyžice bieleho maku
soľ
150ml kokosového mlieka

na dokončenie:
ghee
niekoľko perličkových cibuliek (píšem perličkové, lebo anglicky sa im hovorí pearl onions a v Indii sa im hovorí aj Sambar onions; takže malých šalotiek)
niekoľko karí lístkov 



22moj signature dish 041



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie rezančeky (ako na guláš). Do misky dáme jogurt a nastrúhaný cesnak, zmiešame...

22moj signature dish 001


... pridáme kurkumu a zmiešame.

22moj signature dish 005


Pridáme nakrájané mäso, dobre rukou premiešame, misku uzatvoríme a vložíme na noc do chladničky.

22moj signature dish 007


Druhý deň pokračujeme. Kešu orechy na 30 minút namočíme vo vode. Biely mak na suchej panvici orestujeme, kým nezavonia a zľahka zmení farbu.

22moj signature dish 010


Kešu orechy a mak s trochou vody vymixujeme na pastu.

22moj signature dish 013

22moj signature dish 015


Cibuľu a chilli papričku bez použitia vody tiež vymixujeme na pastu.

22moj signature dish 017


V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a oheň zmiernime. Hrniec prikryjeme a pastu redukujeme asi 7 minút.

22moj signature dish 019


Potom pridáme tandoori masala a premiešame.

22moj signature dish 020


Pridáme kuracie mäso s marinádou, soľ a chvíľu restujeme. Podlejeme troškou vody, pridáme pastu z kešu orechov a maku a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme 15 minút.

22moj signature dish 021

22moj signature dish 024


Pridáme kokosové mlieko a prejdeme varom.

22moj signature dish 030


Pred dokončením si v menšom hrnci zohrejeme ghee. Do horúceho vhodíme šalotky a opražíme ich na silnom ohni do hnedkava. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.

22moj signature dish 028


Šalotky, karí lístky spolu s ghee na ktorom sa pražili vylejeme do karí. Karí premiešame a môžeme podávať s plackami chlebom Naan a šalátom.

22moj signature dish 032




22moj signature dish 045