utorok 5. augusta 2014

Mrkvové Pulao / Carrot Pulao


11IMG_4925



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček ryže  Basmati
voda na jej namáčanie

1 lyžica ghee
kúsok škorice
3 klinčeky
1 sušená červená chilli paprička
2 strúčiky cesnaku
1 menšia paradajka
1 mrkva
2 hrnčeky vody
soľ
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia


11IMG_4920



AKO POSTUPOVAŤ:

Hlinený hrniec na pol hodiny namočíme do vody. Ryžu prepláchneme a na 15 minút namočíme vo vode. Potom vodu scedíme. 

1


Hrniec dáme na najslabší oheň a pomaly ho zohrievame, oheň postupne zvyšujeme. Pridáme ghee. Do ghee dáme škoricu, klinčeky, kardamóm a chilli papričku. Restujeme, aby koreniny zavoňali. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme rozvoňať.

2


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 

3


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme asi 5 minút pod pokrievkou, aby sa paradajka rozpadla. Ďalej pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu a 2 minúty restujeme. 

4


Zeleninu zalejeme dvomi pohármi vody, pridáme soľ, mleté čierne korenie a kašmírske chilli korenie. Premiešame a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začína variť, pridáme scedenú ryžu. Premiešame a znova privedieme vodu k varu. Oheň zmiernime a pulao varíme s mierne poodchýlenou pokrievkou, kým sa voda nevyparí. 

5


Hotové pulao posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. 

6


Môžeme podávať s obľúbeným šalátom z čerstvej zeleniny, je to tiež jedlo vhodné do obedára.


11IMG_4929

nedeľa 3. augusta 2014

Baby kukuričky manchurian / Baby corn manchurian


11IMG_4876



ČO POTREBUJETE:

1 balenie baby kukuričiek (asi 12ks)
voda na ich predvarenie

na cestíčko:
3 ploché lyžice múky (použila som maida)
1 plochá lyžica ryžovej múky
soľ
štipka prášku do pečiva
trocha mletého čierneho korenia
mleté chilli korenie
voda podľa potreby

olej na vysmážanie

na omáčku:
olej
3 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky strúhaného zázvoru
1 veľká červená cibuľa
1/2 väčšej mäsitej zelenej papriky
200ml vody
šťava z polovice baby citróna
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička cukru
soľ
mleté čierne korenie
100ml vody, v ktorej rozmiešame 1 plnšiu lyžicu kukuričného škrobu


11IMG_4872



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby kukuričky vložíme do vriacej osolenej vody a povaríme ich 8 minút. Scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. V miske zmiešame suroviny na cestíčko. Predvarené kukuričky doňho vložíme a všetky dobre v ňom obalíme. 

1


V hrnci zohrejeme dostatok oleja a kukuričky obalené cestíčkom v ňom vypražíme. (Ako keď sa frituje.) Vypražené vyberieme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

2


Vo woku zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 

3


Potom pridáme na malé kúsky nakrájanú papriku a restujeme asi 3 minútky. 
PotomPotom pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/08/baby-kukuricky-manchurian.html#sthash.dp2vUOms.dpuf

Potom pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/08/baby-kukuricky-manchurian.html#sthash.dp2vUOms.dpuf
4


Všetko to zalejeme 200ml vody a privedieme k varu. Pridáme šťavu z citróna a sójovú omáčku a premiešame. 

5


Potom dochutíme soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru a znova premiešame a necháme prejsť varom. 

6


V miske si rozmiešame v 100ml vody kukuričný škrob. Toto vylejeme do vriacej omáčky a premiešame. Necháme preview, omáčka nám zhustne. 

7


Do omáčky nakoniec vložíme vypražené kukuričky a posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Premiešame a podávame. 

8


Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo hakka slížami. 


11IMG_4863

streda 30. júla 2014

Pečená makrela / Baked seer fish

Mám šťastie, že žijeme pri mori. Ryby síce nemávame každý deň, ale keď máme, tak sú vždy čerstvé a také mäsko z čerstvej rybky je veľmi chutné a neporovnateľné s tým mrazeným. Čerstvá, dobrá ryba musí mať lesklé oči...

11IMG_4758


... ružové žiabre a keď do nej vtlačíte prst, nesmie v nej zostať jamka, ale sa musí mäso vrátiť naspäť. No a samozrejme nesmie smrdieť.

11IMG_4755



11IMG_4771



ČO POTREBUJETE:

makrela (seer fish)
soľ
šťavu z citróna
citrón
čerstvé listky thajskej bazalky
olivový olej
cesnak


11IMG_4779



AKO POSTUPOVAŤ:

Na čistenie rýb vôbec nie som odborník. Takže som ju len vypitvala, snažila sa odrezať všetky plutvy a poriadne poumývala pod tečúcou vodou. Na bruchu som ju rozrezala. Na koži som urobila zárezy a rybu nasolila, aj vnútro.

11IMG_4760


Potom som ju pokvapkala citrónovou šťavou, aj vnútro. Dovnútra som dala toľko bazalky, čo sa vošlo, vložila som pár plátkov citróna. 

Do zárezov na koži som strčila prekrojené cesnaky. 

11IMG_4766


Rybu som uložila na pekáč potretý olivovým olejom. Aj rybku som pokvapkala olivovým olejom. 

Rúru som vyhriala na 200st. a rybu som piekla 10 minút. Potom ešte chvíľku nechala pod grilom. 

11IMG_4767


Ako prílohu si môžete zvoliť rôznu listovú zeleninu, paradajky, váš obľúbený šalát z čerstvej zeleniny.

nedeľa 27. júla 2014

Horcicne semena


Horcicne semena sa povazuju ako za liecive, tak aj za kulinarske korenie. Domovom horcice je Mala Azia. V dnesnej dobe sa vsak pestuju uz aj v krajinach ako je Kanada, India, Cina a aj v krajinach Europy s miernym podnebim.

Horcica je ozimina. Dosahuje vysku asi 120cm, kvitne na zlto a ked dozrie, vytvoria sa struky, v ktorych su schovane gulate, drobne semienka horcice.

22IMG_9170



Rozoznavame tri hlavne druhy horcice

Biele horcicne semena (Brassica alba): semena su svetlo slamovo zltej farby a su o nieco vacsie nez ostatne dva druhy. Su mierne palive.

11IMG_4700


Cierne horcicne semena (Brassica nigra): semena su bezne dostupne v juznej Azii. Su ostre, najpalivejsie zo vsetkych troch hlavnych druhov.

11IMG_4706


Hnede horcicne semena (Brassica juncea): tento druh sa pestuje prevazne v severnej Indii.

11IMG_4713



Zdravotne ucinky:

Vitaminy:
  • Vitamin E – je potrebny pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedny za normalny rast a vyvin svalov, funkciu krvneho obehu, nervoveho a zazivacieho systemu.
  • Niacin – podporuje funkciu zazivacieho ustrojenstva, koze a nervov. Rovnako ma nenahraditelnu ulohu pri premene potravy na energiu.
  • Vitamin C – je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Mineraly:
  • Vapnik – je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
  • Zinok – vyznamne rozhoduje o regulovani metabolizmu cukrov v ludskom organizme.
  • Zelezo – hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
  • Horcik – je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Selen – posilnuje imunitny system

Liecive ucinky:
Horcicne semena a olej sa tradicne pouzivaju na zmiernenie bolesti svalov, reumatickych bolesti. V Indii sa horcicny olej aplikuje na pokozku hlavy, pretoze ludia veria, ze stimuluje rast vlasov.

Skladovanie :
Samotne semena nemaju ziadnu vonu. Paliva chut horcice sa uvolni, ked sa semena rozdrvia a zmiesaju s vodou. Semena skladujte pri izbovej teplote, v suchom prostredi. Vyrobky ako napriklad horcica skladujte v tesne uzavretych nadobach v chladnicke.

Pouzitie:
Horcicne semena su siroko pouzivane v indickej, pakistanskej, bangladesskej, stredomorskej a nemeckej kuchyni. Pouzivaju sa cele semena alebo rozomlete na prasok, vo forme rozne ochutenej pasty, omacok a oleja.

11IMG_4715


Semena uvolnia stiplavu chut pri prazeni na slabom ohni (su sucastou Tadka v indickej kuchyni). Hnede a biele semena sa pouzivaju na zavaranie. Su tiez vhodne do rybieho kari a siroke vyuzitie maju prevazne v bengalskej kuchyni. Zo semien si mozete vyrobit domacu horcicu. Podla toho ake semena namiesate, mozete regulovat jej palivost. Jej vyuzitie je napriklad do dressingov, sendvicov a na dochutenie majonezy. 

22IMG_9190


Horcicovy olej sa pouziva v mnohych jedlach severnej Indie a Pakistanu.

Dalsie recepty, kde som pouzila horcicne semena TU.



Zdroje informacii:
Mustard seeds  
okzdravie.sk

nedeľa 20. júla 2014

Gobi Musallam




ČO POTREBUJETE:

225g (1 malý) karfiol
voda na jeho uvarenie
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
soľ

2 hrste nesolených kešu orechov

na karí:
ghee + olej
2 stredne veľké červené cibule
1 plná lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
1 sušená červená chilli paprička 
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy

3 menšie paradajky
soľ podľa chuti 

olej na potretie pekáča





AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si namočíme v troche vody asi na pol hodiny.



Do hrnca dáme vodu, soľ, kurkumu a kašmírske chilli korenie. Vodu necháme zovrieť. Keď sa začne variť, vložíme karfiol vcelku, oheň zmiernime (ale tak, aby sa voda varila) a varíme 8 minút pod pokrievkou.



Potom karfiol vyberieme na tanier a odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja a ghee. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.



Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a sušenú chilli papričku a restujeme asi 2 minúty. Ďalej pridáme mletú kurkumu, rímsku rascu a garam masala, premiešame.



Hneď pridáme nakrájané paradajky, soľ, jaggery, senovku grécku, premiešame a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 15 - 20 minút. Premiešavame občas.



Potom hrniec odložíme z ohňa a zmes necháme trocha vychládnuť. 



Vychládnutú zmes potom dáme do mixéra, pridáme vopred namáčané kešu orechy, kokosové mlieko a vymixujeme na omáčku. (Ak treba doriediť trocha, použijeme vodu.)



Pekáč potrieme olejom (ja som použila papier na pečenie na vystlanie, nie je to nutné). Karfiol položíme do stredu a prelejeme ho omáčkou, ktorú sme si pripravili.



Rúru predohrejeme na 180st. a karfiol v nej pečieme 30 minút.


Podávame s plackami.





streda 16. júla 2014

Šampiňóny a baklažány v smotanovej omáčke / Mushrooms and brinjal in creamy sauce

11IMG_4514



ČO POTREBUJETE:

4ks baby baklažány 
200g čerstvých šampiňónov 
ghee alebo maslo+olej
1 veľká červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
150ml vody
1 lyžička (kopčekom) kukuričného škrobu
1/3 lyžičky tandoori masala
4 lyžice sladkej smotany


11IMG_4510



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány prekrojíme a nasolíme. Necháme vypotiť a opláchneme. Nakrájame na malé "kocky". Šampiňóny umyjeme a pokrájame na plátky.

0


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na miernom ohni restujeme domäkka.

1


Potom pridáme nakrájané šampiňóny a baklažán. Hneď osolíme a pridáme mleté čierne korenie. Hrniec prikryjeme a šampiňóny s baklažánmi dusíme 5 minút. Vďaka soli, ktorú sme pridali si pustia vlastnú šťavu.

2


Kým sa nám to dusí v miske zmiešame vodu s kukuričným škrobom. Po 5 minútach dusenia šampiňónov s baklažánmi pridáme túto vodu a premiešame. Hneď pridáme tandoori masala korenie a premiešame. Povaríme 2 minúty odokryté, na miernom ohni.

3


Ďalej pridáme smotanu, premiešame a povaríme ešte 2 minúty odokryté, na miernom ohni. 

4


Hrniec odložíme z ohňa a podávame buď s cestovinami alebo dusenou ryžou.



11IMG_4515