utorok 21. augusta 2012

Dal s karfiolom / Dal with cauliflower




ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
asi 800ml vody

1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.

V druhom hrnci zatiaľ zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, necháme ho prasknúť. Potom pridáme karí lístky a necháme ich tiež prasknúť.

1


Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.

2


Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.

3


Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

4


Podávame s dusenou ryžou.




nedeľa 19. augusta 2012

Hrášovo - kukuricové karí

Hraskovo - kukuricove kari



ČO POTREBUJETE:

250ml mrazeného hrášku
150ml mrazenej kukurice
olej
2 sušené červené kašmírske chilli papričky
2 lyžice koriandrových semien
voda
2 veľké červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite obe suroviny čerstvé a nastrúhajte)
1/4 lyžičy mletej kurkumy
150ml kokosového mlieka
1/3 lyžičky garam masala
soľ

na záverečnú Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístočkov


Hraskovo - kukuricove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme koriandrové semená a sušené chilli papričky. Popražíme na silnom ohni do hnedkava, ale dajte pozor, aby nezhoreli. Opražené dáme na tanierik trocha vychládnuť.

0


Vychládnuté dáme do mixéra/mlynčeka a s asi 1 lyžicou vody rozmixujeme na hustú pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Vo väčšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a na silnom ohni ju pražíme do mäkka. Potom pridáme nakrájané paradajky a cesnakovo - zázvorovú pastu a na silnom ohni restujeme, kým sa paradajky nerozpadávajú.

2


Aj túto zmes, keď troška vychládne rozmixujeme na kašu, ale bez pridávania vody. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

3


Ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky dáme na oheň. Pridáme hrach a kukuricu a zalejeme vodou len toľko, aby boli pod hladinou. Privedieme k varu, pridáme kurkumu a varíme na stredne silnom ohni 2 minúty.

4


Potom pridáme rozmixované koriandrové semienka s chilli papričkami a premiešame. Necháme minútku variť. Ďalej pridáme cibuľovo-paradajkovú zmes, premiešame a znova asi 2 minúty varíme.

5


Pridáme kokosové mlieko, soľ a garam masala. Premiešame a necháme variť ďalšie 2 minúty.

6


Zatiaľ si pripravíme Tadka. V menšom hrnci (ktorý ste použili, na opraženie koriandrových semien a chilli), si zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístočky a necháme prasknúť. Toto spolu s ghee vylejeme do karí (pekne vám to zasyčí). Premiešame, karí necháme v zakrytom hrnci 10 minút postáť.

7


Podávame s dusenou ryžou a vypraženými Pappadum plackami.



Hraskovo - kukuricove kari

štvrtok 16. augusta 2012

Aloo Gobi s Panch Phoron / Aloo gobi with panch phoron





ČO POTREBUJETE:

1 lyžicu ghee
1 plná lyžička Panch phoron 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

malý karfiol
2 zemiaky; ošúpané a pokrájané
trocha vody na podliatie 

soľ
1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme koreniacu zmes panch phoron a necháme korenie rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku opekáme, premiešavame, aby neprihorela.



Pridáme karfiolové ružičky, zemiaky a minútku opekáme, premiešavame. Pridáme troška vody (nie veľa) a zakryté na miernom ohni dusíme domäkka. Treba kontrolovať, aby nám to neprihorelo. Občas premiešame. 



Keď sú karfiol a zemiaky mäkké (voda sa musí vypariť), pridáme soľ a kašmírske chilli korenie. Premiešame, prehrejeme a nakoniec vmiešame koriandrovú vňať.




Môžeme podávať ako prílohu k dusenej ryži a Dalu ale s Chapati.

Tamatar Chawal (ryža s paradajkami) / Tomato rice


22tamatar rice 027



ČO POTREBUJETE:

asi 400ml uvarenej ryže

1 lyžica ghee alebo olej
1/2 lyžičky horčičného semienka
1/4 lyžičky asafoetida
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1 lyžica chana dal
1 lyžica urid dal
1 lyžica kešu orechov

3 paradajky
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

hrsť čerstvej koriandrovej vňate


22tamatar rice 034



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu použijeme zo dňa pred tým čo zostala, alebo si ju uvaríme deň vopred. Na noc dáme do chladničky. 

V hrnci si zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme horčičné semienka a necháme prasknúť. Potom pridáme asafoetida, chana dal, urid dal a kešu. Opekáme, kým nezmenia farbu.

Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, karí lístky a chilli papričku a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 

Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a soľ a restujeme domäkka. 

Potom pridáme kurkumu a kašmírske chilli korenie a premiešame. 

Nakoniec vmiešame predvarenú ryžu, pridáme koriandrovú vňať a ešte dobre premiešame. 

Podávame s papadmi a raitou.

utorok 14. augusta 2012

66. vyrocie Dna nezavislosti Indie

Je to oslava vymanenia sa z pod nadvlady britov a vzniku nezavislej krajiny (15. augusta 1947). India dosiahla svoju nezavislost pokojnym, nenasilnym odporom. Ludia prestali kupovat britske dovezene vyrobky, indicky narod podporoval len vsetko, co bolo indicke. Takymto sposobom boli briti nuteni odist z krajiny. India bola v tom case rozdelena na dve (nabozensky rozdielne) casti. Vznikol Pakistan a Hindustan, co uz sa vsak neobislo bez nasilia.

Oslavy v hlavnom meste Indie, New Delhi kazdorocne zahaji premier krajiny, ktory vytiahne narodnu vlajku na Cervenej pevnosti (Red fort) a pokracuje prejavom. V celej krajine v tento den prebiehaju oslavy.
V tento den mozete vidiet narodnu vlajku vsade. V oknach, na auto-riksach, na taxikoch, ludia si malicke vlajky pripnu na oblecenie a deti mavaju vlajockami, ktore si kupili v skole. Indicky narod je hrdy narod a nikdy nedaju dopustit na svoju krajinu, nech sa deje co sa deje. Uz od malicka deti v skolach ucia k tomu, aby svoju krajinu milovali. Kazde rano, pred zacatim vyuky sa deti zhromazdia na ihrisku v skupinach podla tried. Odzneje indicka hymna, pocas ktorej spievaju a potom odzneje modlitba. Paci sa mi tento zvyk. Deti su ucene, aby pre krajinu v ktorej ziju nieco urobili a nie aby ju nenavideli. Nepoznam inda, ktory by nebol hrdy na to, odkial pochadza. Este aj moje deti sa hrdo hlasia k indickemu narodu :)

Indicka hymna:


Viac o historii sa docitate na tomto linku.




A tu je par obrazkov z dnesneho skolskeho programu :)



1


2


3


4


5


6


den nezavislosti 014


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18
Aima a mini - Gandhiji :)

22


19


20
Strasne dobra pani ucitelka :)


21



nedeľa 12. augusta 2012

Vermicelli pulao

Vermicelli pulao je veľmi jednoduché pripraviť. V Indii sa podáva zvyčajne na raňajky, ale aj ako poobedný snack pre deti. Je to tzv. "comfort food" a ja ho rada robím aj keď prší. Inak je vhodné aj pre deti, keď sú choré a nechce sa im papať.

Dnes nám po dlhej dobe búrka vyčistila vzduch a tak som sa rozhodla, že deťom na poobedie pripravím práve toto pulao. Môžete doňho pridať akúkoľvek zeleninu (fazuľové struky, cukrový hrášok, mrkvu, karfiol, uvarený zemiak...).


IMG_6645



ČO POTREBUJETE:

200ml vermicelli

niekoľko kešu orechov (tie si zvlášť opečte dohneda na troche oleja)

3/4 hrnčeka (150ml) nadrobno nakrájanej zeleniny; ja som použila mrazený hrášok a kukuricu a čerstvú mrkvu

1 lyžica ghee; na opraženie vermicelli

1 lyžica oleja
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku; pokrajáné nadrobno
soľ
1/2 lyžičky garam masala
citrónová šťava
200ml vody


IMG_6649



AKO POSTUPOVAŤ:

Nachystáme si zeleninu a vermicelli. 

1


V hlbšej panvici si zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme vermicelli a na silnom ohni opečieme dohneda. Treba pri tom stáť a premiešavať, pretože sa začnú opekať rýchlo a ľahko zhoria. Trvá to chvíľku. Opražené vermicelli odložíme na tanierik. Nenecháme ich na panvici, pretože by sa ďalej pražili a zhoreli by. 

2


Na druhej panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja a opražíme do hneda kešu orechy. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. Do tej istej panvice, ak treba pridáme troška oleja a zohrejeme. Pridáme rímsku rascu a karí lístky a necháme ich prasknúť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na miernejšom ohni popražíme do mäkka. 

3


Pridáme zeleninu a asi 2-3 minútky na slabšom ohni opekáme. Občas premiešame. Ďalej pridáme soľ, troška citrónovej šťavy (asi pol lyžičky), garam masala a dobre premiešame. 

4


Všetko zalejeme vodou a privedieme k varu. Hneď ako sa voda začne variť, pridáme opražené vermicelli. Premiešame, hrniec zakryjeme a na miernom ohni varíme 5-6 minút. Počas varenia hrniec neodokrývame. 

5


Potom hrniec odokryjeme, pulao premiešame a odstavíme z ohňa. Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. 

6


Podávame ihneď, ozdobené opečenými kešu orechami.