sobota 18. júna 2011

Jogurtové žemle / Yogurt buns

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody

na posypanie:
sezamové semená

1 bielok na potretie pred pečením





AKO POSTUPOVAŤ:

V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.



Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
 


Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.



🍞 🍞 🍞




Ghavan / Rice "Crêpes"

Výborné ryžové placky, ktoré sa podávajú na raňajky s jogurtom, s kokosovým chutney alebo zeleným chutney.





ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček obyčajnej ryže, ktorú bežne používate
voda podľa potreby
soľ

olej na potieranie panvice a počas pečenia

(na obmenu do cesta môžeme primiešať štipku mletej kurkumy a rímsku rascu)





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu premyjeme a na noc namočíme do vody tak, aby bola ponorená (ja to sklaudujem v chladničke). Ráno ju rozmixujeme s troškou vody do hladka, ak treba vodu pridávame postupne. Cesto nesmie byť ani husté, ani riedke. Asi ako na palacinky. Rozmixované cesto dochutíme troškou soli, dobre premiešame a necháme odležať 15min. 



Panvicu rozpálime, potrieme olejom a keď sa z nej troška začne dymiť oheň trocha zmiernime. Vylejeme za naberačku cesta a to rozlejeme krúživým pohybom ako pri palacinkách. Povrch troška pokvapkáme olejom. Opekáme z oboch strán. Placky sú tenučké a nesmú sa opekať príliš dlho, inak stvrdnú. 

♥️ ♥️ ♥️

Ghavan s pridaním kurkumy a rímskej rasce. 


Ghavan

piatok 17. júna 2011

Bhindi subzi / Okra subzi






ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia

1 stredne veľká červená cibuľa
soľ
troška citrónovej šťavy





AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dôkladne vysušíme čistou kuchynskou utierkou. Musí byť dobre vysušená preto, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo. Odkrojíme konce každého plodu a nakrájame okru na menšie kúsky. Počas krájania nôž niekoľkokrát utrieme do servítky. Nachystáme si aj cibuľu, nakrájame ju na pásiky.

Olej poriadne zohrejeme, pridáme horčičné semienka a urid dal, semienka necháme prasknúť a urid trocha zhnednúť.



Pridáme mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. 



Pridáme cibuľu a okru, premiešame a necháme na miernejšom ohni opekať bez ďalšieho miešania, aby okra trocha zhnedla. Potom zľahka premiešame a znova necháme opekať, až kým okra nie je hotová. Celá jej tepelná úprava je asi 15min. Nepodlievame vodou, nezakrývame a nesolíme.



Keď je okra opečená, oheň vypneme, okru osolíme, pokvapkáme trocha citrónovou šťavou a premiešame.


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami (najlepšie Chapati).

streda 15. júna 2011

Kokosové chutney



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 300ml)

1 lyžica Channa dal
1/3 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru
1 zelená čili paprička; odstopkovať
1 lyžička tamarindovej pasty
soľ
asi 1/2 hrnčeka vody

na tadka:
1 lyžica ghee
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička urid dal
1 sušená červená čili paprička




AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme Channa dal do slabohneda. Treba ju stále premiešavať. Opečenú namočíme do trochy vody na 20 minút.



Do mixéra dáme nastrúhaný čerstvý kokos (nepoužívajte strúhaný, čo sa používa do koláčov), pridáme nastrúhaný zázvor, zelenú čili papričku.



Scedíme Channa dal a pridáme tiež do mixéra. Ďalej pridáme tamarindovú pastu a troška soli. Pridáme vodu (Postupne, nie všetku naraz. Niekto má rád husté čatní a niekto viac vodové. V reštauráciách sa väčšinou podáva redšie.) a čatní vymixujeme dohladka. Vymixované čatní dáme do misky.



 
Pripravíme si Tadka:

V hrnčeku zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, ktoré necháme prasknúť. Potom pridáme červenú čili papričku (ak chcete viac pálivé, môžete ju pokrájať do Tadka; ja som dala vcelku) a Urad dal. Premiešavame až kým Urad dal nezačne troška hnednúť. Nakoniec pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)



Tadka vylejeme do čatní a premiešame. Čatní mám najradšej vychladené, takže ho môžete na 30 minút uložiť do chladničky a podávať napríklad s plackami Dosa, Uthappam, Ghavan alebo Idli.


Pudina Aloo (Zemiaky s mätou)




ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

3-4 stredne veľké zemiaky

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička sušeného manga (amchur)
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1/2 lyžičky mletej lurkumy

na pastu:
2 zelené chilli papričky
2 lyžice čerstvých lístkov mäty 
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ:

Okrájame zemiaky a pokrájame ich na "kocky". Odložíme ich bokom do daľšieho použitia. 

Vňate opláchneme a dáme spolu s chilli papričkami do mixéra. Rozmixujeme to s trochou vody na pastu a dáme bokom do daľšieho použitia. 

Zohrejeme v panvici olej. Pridáme rímsku rascu a chvíľku ju na miernom ohni opekáme, aby zavoňala. Potom pridáme pripravenú pastu a chvíľku premiešavame, aby to znova uvoľnilo vôňu. 

Ďalej pridáme kurkumu, amchur, kašmírske chilli korenie, soľ a premiešame. 

Pridáme zemiaky, premiešame, pridáme asi pol pohára vody a na miernom ohni zemiaky uvaríme (pod poodchýlenou pokrievkou) domäkka. Tekutina sa vyparí pri varení. Občas premiešame.



Podávame s plackami, napr. s Chapati.



Istanbul pilavi

Túto dobrotu som varila podľa receptu od @nazarboncuk. Odporúčam vám preklikať sa až k nej na Varechu a pozrieť si recepty, ktoré pridala. Väčšina je z tureckej kuchyne (100% autentické) a všetky vyzerajú veľmi lákavo.




Istanbul pilavi



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná aj s kĺbom; 
vykostené a pokrájané na kocky
maslo
kurací vývar 
2 lyžice mandlí
2 lyžice pistácií 
niekoľko blizien šafránu 
200ml hrnček ryže Basmati 
(alebo inej dlhozrnnej ryže)
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať 
(ja som nepoužila, lebo ju u nás nedostať)


Istanbul pilavi



AKO POSTUPOVAŤ:

Šafrán namočíme v troške horúcej vody.

Istanbul pilavi


V menšom hrnčeku privedieme vodu k varu. Vhodíme mandle a pistácie, napočítame do 5 a vyberieme do misky. Chvíľku necháme vychládnuť a ošúpeme. Osušíme ich a opečieme na suchej panvici. Odložíme bokom.

Istanbul pilavi


Ryžu prepláchneme a namočíme na 15 minút do horúcej vody. Potom scedíme.

Istanbul pilavi


V hrnci zohrejeme maslo a na ňom 2-3 minúty opekáme kuracie kúsky. Podlejeme mäso trochou kuracieho vývaru a 5 minút na slabom ohni, prikryté varíme. Po 5 minútach mäso aj šťavu z neho preložíme do misky, zakryjeme tanierom a odložíme bokom.

Istanbul pilavi


V čistom hrnci znova zohrejeme troška masla a orestujeme na ňom ryžu, ktorú sme si pred tým namáčali. Pridáme kurací vývar tak, aby jeho hladina bola asi 1cm nad ryžou. Osolíme (ak máte kurací vývar už osolený, nesolte teraz ryžu veľa, radšej neskôr dochutiť), pridáme mleté čierne korenie a šafrán aj s vodou, v ktorej bol namočený a zamiešame. Vývar privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme 5 minút.

Istanbul pilavi


Po 5-tich minútach pridáme kuracie mäso aj so šťavou a opečené orechy. Premiešame a dovaríme prikryté na miernom ohni, ďalších asi 10 minút.

Istanbul pilavi


Hotový pilav dochutíme čerstvou, nakrájanou petržlenovou vňaťou.

utorok 14. júna 2011

Banánový mäkký keks



22IMG_7301



ČO POTREBUJETE:

na koláč:
85g masla na pečenie 
85g jemného kryštálového cukru
1 väčšie vajce
1 lyžica tmavého rumu
125g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 stredne veľký banán 

na polevu:
25g masla na pečenie 
2 lyžice kakaa
125g jemného cukru
2 lyžice mlieka


22IMG_7311



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si formu na koláč potrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku z formy vysypeme preč. Zmäknuté maslo a cukor spolu vymiešame dohladka. Pridáme vajíčko a znova vymiešame. Pridáme roztlačený banán a znova vymiešame.

Bananovy makky keks


Pridáme rum a vymiešame. Nakoniec pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predohriatej rúre 25-30 minút, na 180st. Upečený koláč necháme vychládnuť vo forme. Potom ho preložíme na tanier a naň rozotrieme polevu. Najlepší je vychladený.

Bananovy makky keks



Ako urobiť polevu:

V malom hrnci na najslabšom ohni roztopíme pomaly maslo. Doňho zamiešame kakao a pridáme cukor. Zahrievame a miešame až kým sa cukor nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Ku koncu pridáme mlieko a dobre vymiešame metličkou. Necháme trošku vychládnuť (nie celkom, aby poleva príliš nestuhla) a vylejeme na koláč. Rovnomerne na ňom rozotrieme a môžeme koláč uložiť do chladničky. Alebo si môžete pripraviť Ganache.

22IMG_7305

Vangi Bath (Ryža s baby baklažánmi) / Rice with brinjals

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku pre suroviny má 200ml)

na vangi masala:
1 lyžica oleja
3/4 lyžice Channa dal
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička Urid dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky Asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1/4 hrnčeka strúhaného čertsvého kokosu

ďalšie suroviny:
1 a 1/2 hrnčeka ryže Basmati (udusiť)
2 lyžice kešu orechov
2 baby baklažány; nakrájať na kocky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 červená cibuľa; nakrájať nadrobno
1/2 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v 100ml vody
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 klinčeky 
kúsok škorice
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov 
olej alebo ghee
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme Vangi masala. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme Channa dal. Popražíme ho na slabom ohni, kým troška nezhnedne. Pridáme ostatné suroviny na Vangi masala a oprážame kým neuvoľnia vôňu a kokos vyzerá troška akoby vysušený, zlatistý. Počas oprážania premiešavame.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Vangi masala necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na koreniny.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Kým nám vychládne Vangi masala, na troške ghee si dohneda opražíme kešu orechy a odložíme bokom.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


V čistej panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť. Hneď ako začne praskať oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu, karí lístky, kurkumu, červenú chilli papričku, klinčeky a škoricu. Restujeme minútku. Potom pridáme cibuľu a oprážame ju, kým nezosklovatie. Teraz pridáme nakrájané baby baklažány a prilejeme tamarind spolu s vodou, v ktorej sme ho rozpustili. Troška osolíme, privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime a baklažány podusíme do mäkka. Všetka tekutina sa musí celkom vydusiť.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Keď sa všetka tekutina vydusila a baklažány sú mäkké, pridáme vangi masala a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a k baklažánom primiešame udusenú ryžu (tá má byť už osolená). Nakoniec do ryže zamiešame opečené kešu orechy a podávame teplé s raitou alebo pappadum plackami.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)