streda 5. septembra 2012

Krevetové krémové karí / Creamy prawn curry

Krevetove kremove kari



ČO POTREBUJETE:

500ml misku čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky

olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
(pre viac pálivé karí použite 1 -2 sušené červené chilli papričky miesto korenia alebo pálivé mleté chilli korenie)
voda podľa potreby

3 klinčeky
kúsok škorice
soľ
100ml sladkej smotany
1 rovná lyžička garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate


kremove krevetove kari 027



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút. 

kremove krevetove kari 005


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka. 

1


Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

2


V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezmäkne. 

3


Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime. 

4


Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť. 

5


Podávala som s basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu. 

pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami / Dal with sprouts

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)

olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístočkov 



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne. 

🥘 🥘 🥘

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame. 

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky. 

🥘 🥘 🥘

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa. 

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou. 

3

pondelok 27. augusta 2012

Jablkovo - mandľová torta z krupice

Zajtra začínajú staršej dcérke veľké písomky. Dnes sme sa trápili s matematikou a poviem vám, učiť predmet v angličtine, keď ani v slovenčine som ho neovládala.... to je poriadna fuška. Hádam sme to dobre zvládli, preskúšali, prepočítali a už len budem zajtra palce držať. Ostatné predmety sú už hračka, pretože Salonka je zvedavá a najobľúbenejšie knižky sú encyklopédie :) Takže po dnešnom celodennom štúdiu matematiky sme si dopriali niečo sladké...

torta 005




ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g kryštáľového cukru
1 lyžička vanilkovej arómy 
1 plná lyžica kakaa
1 väčšie jablko
100g mletých mandlí
70g jemnej detskej krupice (použila som jemnú Rava na idli)

olej a strúhaný kokos do formy

na polevu:
160ml šľahačkovej smotany
150g horkej čokolády 



AKO POSTUPOVAŤ:

Jablko ošúpeme a nastrúhame na hrubších slzičkách.

Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do penista. K žĺtkam a cukru pridáme kakao, detskú krupicu a vanilkovú arómu; znova vymiešame. Primiešame nastrúhané jablko a cesto necháme chvíľku postáť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 180st. a formu si vytrieme olejom a vysypeme strúhaným kokosom.

Do cesta ďalej vmiešame mleté mandle a nakoniec primiešame sneh z bielok, zľahka aby sme neporušili nadýchanosť bielok a koláč nám neklesol (nepoužívame prášok do pečiva, ani sódu).

Cesto vylejeme do prichystanej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Hotovú tortu necháme chvíľku vychládnuť a potom odstránime kraj tortovej formy. Tortu necháme poriadne vychládnuť.

Na polevu:
Do hrnca dáme šľahačku a nalámanú horkú čokoládu. Hrniec dáme na oheň a zohrievame, až kým sa na okrajoch nezačnú robiť prvé bublinky. Šľahačka sa nesmie variť. Oheň vypneme, ale hrniec nedávame preč z horáka. Necháme čokoládu v šľahačke roztopiť za stáleho miešania. Potom ešte teplú polevu vylejeme na koláč a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.



Piekla som podľa tohoto receptu.

sobota 25. augusta 2012

Pulao s cícerom / Rice with chickpeas

Pulao s cicerom



ČO POTREBUJETE (na 1-2 porcie):

1 lyžica ghee
1 ázijský sušený bobkový list
3 klinčeky 
kúštik škorice
3 zelené kardamómové toboľky 
1/3 lyžičky rímskej rasce
1 menšia červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
100ml ryže Basmati
250ml vody (alebo podľa potreby)
soľ
1 lyžička citrónovej šťavy 
nesolené kešu orechy na ozdobu


Pulao s cicerom



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho prepláchneme a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme dostatkom vody a varíme asi 15 minút od kedy začne hrniec syčať.

Ryžu si na 30 minút namočíme vo vode. Potom prepláchneme a odložíme bokom scedenú do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme bobkový list, klinčeky, škoricu, rímsku rascu a kardamóm. Koreniny necháme rozvoňať. Potom pridáme cibuľu a cesnak a restujeme na miernom ohni do mäkka.

Pulao s cicerom


Pridáme uvarený a scedený cícer a ryžu. Chvíľku restujeme, premiešavame.

Pulao s cicerom


Všetko zalejeme vodou, osolíme a pridáme šťavu z citróna. Vodu privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a ryžu dusíme asi 10-15 minút domäkka.

Pulao s cicerom


Môžeme podávať samotné, ozdobené s opečenými kešu orechami alebo s obľúbeným šalátom, s pappadmi.

Pulao s cicerom

utorok 21. augusta 2012

Dal s karfiolom / Dal with cauliflower




ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
asi 800ml vody

1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.

V druhom hrnci zatiaľ zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, necháme ho prasknúť. Potom pridáme karí lístky a necháme ich tiež prasknúť.

1


Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.

2


Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.

3


Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

4


Podávame s dusenou ryžou.




nedeľa 19. augusta 2012

Hrášovo - kukuricové karí

Hraskovo - kukuricove kari



ČO POTREBUJETE:

250ml mrazeného hrášku
150ml mrazenej kukurice
olej
2 sušené červené kašmírske chilli papričky
2 lyžice koriandrových semien
voda
2 veľké červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite obe suroviny čerstvé a nastrúhajte)
1/4 lyžičy mletej kurkumy
150ml kokosového mlieka
1/3 lyžičky garam masala
soľ

na záverečnú Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístočkov


Hraskovo - kukuricove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme koriandrové semená a sušené chilli papričky. Popražíme na silnom ohni do hnedkava, ale dajte pozor, aby nezhoreli. Opražené dáme na tanierik trocha vychládnuť.

0


Vychládnuté dáme do mixéra/mlynčeka a s asi 1 lyžicou vody rozmixujeme na hustú pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Vo väčšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a na silnom ohni ju pražíme do mäkka. Potom pridáme nakrájané paradajky a cesnakovo - zázvorovú pastu a na silnom ohni restujeme, kým sa paradajky nerozpadávajú.

2


Aj túto zmes, keď troška vychládne rozmixujeme na kašu, ale bez pridávania vody. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

3


Ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky dáme na oheň. Pridáme hrach a kukuricu a zalejeme vodou len toľko, aby boli pod hladinou. Privedieme k varu, pridáme kurkumu a varíme na stredne silnom ohni 2 minúty.

4


Potom pridáme rozmixované koriandrové semienka s chilli papričkami a premiešame. Necháme minútku variť. Ďalej pridáme cibuľovo-paradajkovú zmes, premiešame a znova asi 2 minúty varíme.

5


Pridáme kokosové mlieko, soľ a garam masala. Premiešame a necháme variť ďalšie 2 minúty.

6


Zatiaľ si pripravíme Tadka. V menšom hrnci (ktorý ste použili, na opraženie koriandrových semien a chilli), si zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístočky a necháme prasknúť. Toto spolu s ghee vylejeme do karí (pekne vám to zasyčí). Premiešame, karí necháme v zakrytom hrnci 10 minút postáť.

7


Podávame s dusenou ryžou a vypraženými Pappadum plackami.



Hraskovo - kukuricove kari

štvrtok 16. augusta 2012

Aloo Gobi s Panch Phoron / Aloo gobi with panch phoron





ČO POTREBUJETE:

1 lyžicu ghee
1 plná lyžička Panch phoron 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

malý karfiol
2 zemiaky; ošúpané a pokrájané
trocha vody na podliatie 

soľ
1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme koreniacu zmes panch phoron a necháme korenie rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku opekáme, premiešavame, aby neprihorela.



Pridáme karfiolové ružičky, zemiaky a minútku opekáme, premiešavame. Pridáme troška vody (nie veľa) a zakryté na miernom ohni dusíme domäkka. Treba kontrolovať, aby nám to neprihorelo. Občas premiešame. 



Keď sú karfiol a zemiaky mäkké (voda sa musí vypariť), pridáme soľ a kašmírske chilli korenie. Premiešame, prehrejeme a nakoniec vmiešame koriandrovú vňať.




Môžeme podávať ako prílohu k dusenej ryži a Dalu ale s Chapati.