Hrachové karí


hraskove kari





ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):

200ml sušeného zeleného hrachu 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
2 lyžičky bieleho maku  
veľká hrsť čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala
voda
soľ
olej



hraskove kari




AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci do mäkka.




V panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme, kým cibuľa nie je mäkká a vôňa surového zázvoru sa nestratí.




Pridáme kurkumu, mletý koriander a nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka nerozpadáva. Necháme vychladnúť.






Kým cibuľovo-paradajková zmes chládne zohrejeme si inú, čistú panvicu. Pridáme biely mak a kokos a na slabom ohni opekáme, kým sa kokos nevysuší a mak zmení farbu na slabo hnedú. Aj túto zmes necháme vychladnúť.




Potom obe zmesi dáme do mixéra, pridáme 250ml vody, v ktorej sa varil hrach a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vrátime naspäť do hrnca, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky.




Pridáme uvarený hrach, 200ml vody, v ktorej sa hrach varil a soľ. Premiešame a omáčku privedieme do varu.




Pridáme garam masala, premiešame...




... na slabom ohni, prikryté varíme 10 minút. Ak by karí príliš zhustlo môžeme pridať troška vývaru z hrachu, ak vám ešte zostal. Ak nie, pridajte troška vody.




Podávame s dusenou ryžou.



Komentáre

  1. Veeelmi sa mi paci tvoj blog, uzasne jedla. Odoberam prispevky len z veganskych blogov a tvoj sa medzi ne votrel, lebo je z coho vyberat :) Ako prve vyskusam kari, mnam-mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Natalia, som rada, ze "sa votrel" :) Dufam, ze ti bude chutit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry den, dekuji za nadherne recepty a postupy krok za krokem , ktere mi neuveritelne pomuzou, aby se mi jidlo povedlo. Muj manzel je vegetarian, a diky Vam jsem ted obohatila kucharku :-), bude me mit moc rad :-). At se Vam dari a od ted musim zhltnout vsechno co jste z receptu napsala. Jen to nadobi je v Cechach trochu problem. S :-) pozdravem. Danca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobr den, som velmi rada, ze sa vam dari podla receptov uvarit a ze vam chuti :) Nech sa dari a hlavne chuti :) Na "nadobi" nezalezi. Dakujem za vas komentar.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára