pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami / Dal with sprouts

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)

olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístočkov 



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne. 

🥘 🥘 🥘

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame. 

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky. 

🥘 🥘 🥘

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa. 

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou. 

3

sobota 25. augusta 2012

Pulao s cícerom / Chickpea pulao



ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):

olej
štipka soli

3 klinčeky 
kúsok škorice
1 hnedý kardamóm
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce

1 stredne veľká červená cibuľa 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1/2 lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 lyžička jaggery (alebo cukor)

200ml ryže Basmati (alebo na Pulao)
250ml vody
soľ
1 lyžička citrónovej šťavy



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho prepláchneme a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme dostatkom vody a varíme asi 15 minút od natlakovania.

Ryžu si na 30 minút namočíme vo vode. Potom prepláchneme a odložíme bokom scedenú do ďalšieho použitia.


V panvici zohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu abštipku soli. Na miernom ohni ju opražíme dohneda a odložíme bokom do daľšieho použitia.


Použijeme ďalej tú istú panvicu a olej, ktorý v nej zostal z cibule. Olej zohrejeme, pridáme bobkový list, klinčeky, škoricu, rímsku rascu a kardamómy. Koreniny necháme rozvoňať. 

Potom pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.


Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.


Potom pridáme všetky mleté koreniny a jaggery a premiešame.


Pridáme uvarený a scedený cícer a ryžu.


Všetko zalejeme vodou, osolíme, pridáme šťavu z citróna a nasekanú koriandrovú vňať. Vodu privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a ryžu dusíme asi 10-15 minút domäkka.



Môžeme podávať s raitou, papadmi alebo ako prílohu, posypané opraženou cibuľou.

utorok 21. augusta 2012

Dal s karfiolom / Dal with cauliflower




ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
asi 800ml vody

1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.

V druhom hrnci zatiaľ zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, necháme ho prasknúť. Potom pridáme karí lístky a necháme ich tiež prasknúť.

1


Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.

2


Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.

3


Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

4


Podávame s dusenou ryžou.




nedeľa 19. augusta 2012

Hráškovo kukuricové karí / Green peas and corn curry



ČO POTREBUJETE:

150ml mrazeného hrášku
150ml mrazenej kukurice

na pastu:
olej
1 - 2 sušené červené kašmírske chilli papričky
1 lyžica koriandrových semien
2 paradajky
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite obe suroviny čerstvé a nastrúhajte)

ďalej:
1/2 lyžičy mletej kurkumy

soľ
voda
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semená a sušené chilli papričky. Popražíme na stredne silnom ohni do hnedkava, ale dajte pozor, aby nezhoreli. 

Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nakrájané paradajky a cesnakovo - zázvorovú pastu a na miernom ohni restujeme, kým sa paradajky nerozpadávajú.

2


Túto zmes, keď troška vychládne rozmixujeme s trochou vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

3


Ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky dáme na oheň. Pridáme ghee a zohrejeme. Oheň zmiernime, pridáme horčičné semienka, karí lístky a necháme ich orasknúť. Potom pridáme kurkumu a premiešame.  Pridáme hrach a kukuricu a zalejeme vodou len toľko, aby boli pod hladinou. Privedieme k varu a varíme na stredne silnom ohni 2 minúty.

Potom pridáme pripravenú pastu a premiešame. Necháme 5 minút variť.

5


Pridáme kokosové mlieko, soľ a garam masala. Premiešame a necháme variť ďalších 5 minút.

6


Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a karí necháme v zakrytom hrnci 10 minút postáť.

Podávame s ryžou a vypraženými Pappadum plackami.




štvrtok 16. augusta 2012

Aloo Gobi s Panch Phoron / Aloo gobi with panch phoron





ČO POTREBUJETE:

1 lyžicu ghee
1 plná lyžička Panch phoron 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

malý karfiol
2 zemiaky; ošúpané a pokrájané
trocha vody na podliatie 

soľ
1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme koreniacu zmes panch phoron a necháme korenie rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku opekáme, premiešavame, aby neprihorela.



Pridáme karfiolové ružičky, zemiaky a minútku opekáme, premiešavame. Pridáme troška vody (nie veľa) a zakryté na miernom ohni dusíme domäkka. Treba kontrolovať, aby nám to neprihorelo. Občas premiešame. 



Keď sú karfiol a zemiaky mäkké (voda sa musí vypariť), pridáme soľ a kašmírske chilli korenie. Premiešame, prehrejeme a nakoniec vmiešame koriandrovú vňať.




Môžeme podávať ako prílohu k dusenej ryži a Dalu ale s Chapati.

Tamatar Chawal (Paradajková ryža) / Tomato rice




ČO POTREBUJETE:

asi 400ml uvarenej ryže

1 lyžica ghee alebo olej
1/3 lyžičky asafoetida
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1 lyžica chana dal
1 lyžica urid dal
1 lyžica kešu orechov

1 stredne veľká červená cibuľa 
2 stredne veľké paradajky
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

hrsť čerstvej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu použijeme zo dňa pred tým čo zostala, alebo si ju uvaríme deň vopred. Na noc dáme do chladničky. 

V hrnci si zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme horčičné semienka a necháme prasknúť. Potom pridáme asafoetida, chana dal, urid dal a kešu. Opekáme, kým nezmenia farbu.

Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, karí lístky a chilli papričku a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 



Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a soľ a restujeme domäkka. 



Potom pridáme kurkumu a kašmírske chilli korenie a premiešame. 

Nakoniec vmiešame predvarenú ryžu, pridáme koriandrovú vňať a ešte dobre premiešame. 



Môžeme podávať s papadmi a raitou.