utorok 4. februára 2014
nedeľa 2. februára 2014
Mrkvovo - hrachový thoran / Carrots and green peas with fresh coconut
ČO POTREBUJETE:
3-4 ks stredne veľké mrkvy
2 hrste hrachu (čerstvo nalúpaný alebo mrazený)
ghee
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
štipka asafoetida
1 stredne veľká červená cibuľa
1 zelená chilli paprička
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
mleté čierne korenie
2 veľké hrste čerstvého strúhaného kokosu
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici (kadhai) zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Potom pridáme štipku asafoetida a karí lístky. Keď začnú karí lístky praskať, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chilli papričku vcelku. Do chilli papričky môžeme urobiť zopár zárezov pred pridaním do panvice. Cibuľu restujeme na stredne silnom ohni domäkka.
Keď je cibuľa mäkká pridáme mletú kurkumu a mletý koriander. Premiešame.
Pridáme nakrájanú mrkvu, hrach a osolíme. Premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka. Asi 10-15 minút.
Potom pridáme mleté čierne korenie a premiešame.
Nakoniec pridáme čerstvý strúhaný kokos, premiešame a na silnom ohni 1-2 minúty restujeme. Občas premiešame.
Podávame s Chapati plackami.
sobota 1. februára 2014
Krevetové pakory
ČO POTREBUJETE:
33ks väčších čerstvých kreviet (l. vannamei)
soľ
na cestíčko:
3 lyžice múky besan (môžete skúsiť nahradiť Hraškou)
štipka soli do cestíčka
štipka prášku do pečiva
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
(ak chcete pálivejšie, môžete pridať mleté chilli)
voda podľa potreby
olej na vyprážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme, opláchneme vodou a dáme na tanier, troška vysušíme. Potom ich opatrne preložíme do misky a osolíme. Premiešame rukou a necháme 15 minút odležať.
V miske zmiešame všetky suché prísady na cestíčko. Vodu prilievame postupne a metličkou miešame, aby sa nám neurobili hrudky, na hladkú kašičku.
V hrnci so širokým dnom zohrejeme olej vo výške asi pol centimetra. Olej musí byť vriaci. Krevety po dávkach dáme do cestíčka, rukou v ňom premiešame, aby sa dobre obalili a potom po jednej dávame do horúceho oleja. Nepražte veľa kusov naraz, aby sa neznížila teplota oleja a vy ste tak príliš dlho krevety neváľali v ňom. Zostali by tvrdé, bledé a mastné. Pražíme na silnom ohni z oboch strán.
Hotové krevety vyberieme na papierové kuchynské obrúsky. Môžeme podávať ako predjedlo - jednohubku buď s chutney alebo so sladkou chilli omáčkou na namáčanie.
piatok 31. januára 2014
Brokolicová polievka / Broccoli soup
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
1 malá brokolica
voda na jej blanšírovanie
1 lyžica sladkej smotany
soľ
štipka mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky chilli vločiek
5 lístkov čerstvej bazalky
1 - 2 strúčiky cesnaku
kúsok masla
strúhaný syr (Cheddar, alebo váš obľúbený)
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme variť vodu. Keď voda začne vrieť, vhodíme ružičky brokolice a asi minútku ju necháme povariť - blanšírjeme. Hneď vyberieme a vložíme do ľadovej vody. Vodu, v ktorej sa brokolica varila si odložíme. Brokolicu potom vymixujeme na pyré.
Pyré vrátime do hrnca, pridáme trocha vody, v ktorej sa varila, sladkú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, chilli vločky a bazalku. Polievku privedieme k varu, pridáme nastrúhaný cesnak, minútku necháme povariť a odstavíme z ohňa.
Do polievky vložíme plátok masla a nastrúhame syr. Hrniec zakryjeme pokrievkou, kým sa syr nerozpustí.
Premiešame a podávame ju teplú.
streda 29. januára 2014
Zelený kardamóm (kardamón) / Green cardamom
Kardamóm je považovaný za "tretie najdrahšie" korenie na svete (po šafráne a vanilke). Má silnú, jedinečnú chuť a intenzívnu aromatickú vôňu. Najlepšie je kupovať kardamómové tobolky, pretože ak sú semienka z toboliek vybraté alebo pomleté rýchlo strácajú svoju chuť a arómu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Využitie v kuchyni:
Tobolky môžu byť použité vcelku, alebo ich môžete rozlúsknuť a semienka vybrať tesne pred varením jedla - často sa pridávajú do strukovinových jedál. Kardamóm je tiež často súčasťou indických cukroviniek a nápojov.
V arabských krajinách je kardamóm jedným z najpopulárnejších korení, používa sa napríklad do kávy, čo je symbolom pohostinnosti.
V jedlách pod názvom "Mughlai" (severná India) je hojne používaný v ryžových pokrmoch tzv. Biryani.
Malé množstvo kardamómu dodá lákavú chuť napríklad aj kávovým koláčom, pudingom, flans, či čaju.
Ako liečivo:
Okrem jedál môžeme kardamóm využiť aj ako domáce liečivo. Je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávenie. V Indii sa používa na liečbu infekcií v zuboch a ďasnách. Ak ho pridáte do čaju a ten pijete teplý môže vám pomôcť pri bolesti hrdla. Kardamóm sa tiež používa ako osviežovač dychu, ale vraj nadmerné užívanie riedi krv.
pondelok 27. januára 2014
Šampiňónové pulao / Mushroom pulao
ČO POTREBUJETE:
1 pohár ryže (basmati alebo iná dlhozrnná)
1 menšia červená cibuľa
4-5ks väčších šampiňónov
hrsť mrazeného hrachu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
2 poháre vody
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu prepláchneme a na 30 minút namočíme vo vode.
Olej zohrejeme a pridáme rímsku rascu, hnedý kardamóm, škoricu, klinčeky a ázijský bobkový list. Necháme chvíľočku rozvoňať.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor a restujeme domäkka.
Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny a mrazený (alebo čerstvo vylúskaný) hrach.
Pridáme čierne korenie, kurkumu a garam masala. Premiešame.
Pridáme scedenú ryžu, zalejeme vodou a pridáme soľ. Premiešame, oheň zmiernime a pulaou pod pokrievkou varíme 10 minút.
Po 10 minútach oheň vypneme a pulao necháme odpočívať ďalších 5-10 minút. Do hotového jedla zamiešame nasekanú čerstvú koriandrovú vňať.
Pulao je výborné, ak si ho pripravíte v hlinenom hrnci.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)