pondelok 8. marca 2010

Granadír / Potatoes with pasta




ČO POTREBUJETE:

4 stredné veľké zemiaky
hrsť cestovín

soľ
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
4-6 strúčikov cesnaku (pridajte si viac, či menej alebo ho celkom vynechajte, podľa vašej chuti)
troška mletého čierneho korenia
voda





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Dáme si variť cestoviny do vody (netreba ju soliť). Uvaríme podľa návodu na obale a na skus.



Kým sa varia cestoviny, zohrejeme trocha oleja v panvici. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka.



Pridáme sladkú mletú papriku a hneď pridáme nakrájané zemiaky (môžeme niektoré kúsky popučiť) a uvarenú cestovinu.



Pridáme soľ ak treba, mleté korenie a premiešame. Minútku ešte nad ohňom premiešavame.



Ak by bol granadír veľmi suchý, pridáme trošička vody, v ktorej sa varili zemiaky.



Môžete podávať napríklad so nakladanou uhorkou alebo kapustovo-mrkvovým šalátom.




Čo je to Amla ?

... alebo Indický egreš (Phyllanthus emblica)


Amla / Amalaki / Indicky egres


Plody Amla majú kyslo - horkú chuť. Sú bohaté na vlákninu. Plody je možné jesť čerstvé alebo aj sušené. Dostupné sú tiež stavy alebo si môžete vyrobiť nápoj doma z čerstvých plodov



Amla / Amalaki / Indicky egres



Amla má využitie pri výrobe Ayurvedskych bylinných liečiv.
Je najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C.



  • Je účinná pri kožných ochoreniach.
  • Podporuje zdravý vzhľad pleti a oneskorený výskyt vrások.
  • Stimuluje vlasové folikuly a tým podporuje rast vlasov a zlepšuje ich štruktúru.
  • Zabraňuje predčasnému šediveniu vlasov a vzniku lupín.
  • Pôsobí ako prírodný vlasový kondicionér.
  • Pôsobí ako účinný prírodný liek na poruchy trávenia, zápchu, žalúdočné ťažkosti a nadúvanie.
  • Je užitočná pre zlepšenie funkcií pečene.
  • Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu a pomáha pri regulácii cukru v krvi.
  • Priaznivo tiež pôsobí pri posilňovaní imunity a pri liečbe zápalu močových ciest.


Amla / Amalaki / Indicky egres


Amla / Amalaki / Indicky egres


Zdroj informácií: internet

Chlieb / Bread




ČO POTREBUJETE:

300g múky Maida
100g múky Atta
1 plochá lyžička soli
1 malá lyžička sušeného droždia
1 lyžica kryštáľového cukru

75ml oleja
1 malá lyžička octa (nemusí byť)
150 - 160ml teplej vody





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme cukor, soľ a sušené droždie. Zamiešame. 

Zohrejeme si vodu, ktorú použijeme na miesenie cesta. Nesmie byť horúca, len "letne teplá". 

Do múky vlejeme 150ml teplej vody, pridáme olej, ocot (ak máte radi kyselkavejšiu chuť kváskového chleba) a vareškou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Ak je cesto príliš vlhké, poprášime ho múkou. Ak je cesto príliš suché, pridáme troška vody. Ďalej miesime rukou, až kým sa cesto nelepí a je pekne hladké. Poprášime ho múkou, necháme v miske, ktorú prikryjeme čistou kuchynskou útierkou, aby podkyslo. Stačí 30 minút. 

Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlačili vzduch a znova necháme kysnúť ďalších 30 minút. 



Potom zasa premiesime, vytvarujeme bochník a uložíme ho na pekáč. Bochník necháme ešte asi 15 minút kysnúť. 



Zatiaľ rúru vyhrejeme na 180 - 200st. Bochník pred vložením do rúry môžeme potrieť vlažnou vodou alebo nemusíme a necháme ho len tak.



Keď bochník vložíme do rúry, teplotu znížime na 180-190 °C. Chlieb pečieme asi 40 minút, dohneda. Na spodok rúry môžeme dať plechovú mištičku s vodou. 



Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, preložíme na mriežku vychládnuť, aby sa nám zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pečením potierali vodou, potrieme ho ňou zľahka aj po vybratí z rúry (potieranie vodou je na vytvorenie kôrky).




Dusený karfiol s kukuricou a hrachom


22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 046



ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
hrsť mrazeného hrachu
hrsť mrazenej kukurice
horčičné semienka
mleté čierne korenie
soľ
voda na podliatie
olej




AKO POSTUPOVAŤ:

Olej rozohrejeme, keď je dostatočne horúci vhodíme 1/2 lyžičky horčičných semienok a necháme vypraskať. Pridáme štipku mletej kurkumy a na to vhodíme karfiol rozrobený na menšie kúsky. Pridáme trošičku vody a dusíme 10 minút.

22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 021


Potom pridáme kukuricu a hrach, štipku čierneho korenia, osolíme a dusíme ďalších 5 minút. Všetka tekutina sa musí vydusit.

22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 041

nedeľa 7. marca 2010

Príborom alebo rukou? Z taniera alebo z banánového lista?




U nás doma na Slovensku sa väčšinou je príborom a z taniera. Nie je to však tak všade vo svete. Vo väčšine ázijských krajín sa jedlo konzumuje pravou rukou z banánového lista. Možno sa to bude zdať niekomu nechutné, čudné, ale pravdou je, že je to hygienické (taniere sú nie vždy umyté dočista). Takéto “stolovanie” nemá nič spoločne s náboženstvom ako si veľa ľudí myslí.

Výhodou jedenia rukou je, že si nepopálite jazyk. Prv ako ochutnáte, spálite si prsty. Čo je (priznajme si) menej bolestivé ako spálený jazyk.

V Ázii dokonca servírujú tak, že na plechový tanier položia banánový list a na to jedlo. Ázijské jedlá (porcia) sú oveľa väčšie ako naše. Väčšinou je to ryža (uhľohydráty), nejaká strukovinová karí omáčka (proteíny), zeleninová príloha (železo), pickle, tvaroh, ktorý mi pripomína skôr jogurt (tuk), čatní a placka (čapati, papad..), prípadne aj niečo sladké. Takže je dôležité, aby sa všetko zmestilo na jeden tanier.

Z internetu som tiež vyčítala,že pri kontakte jedla s banánovým listom neprebieha žiadna chemická reakcia, takže hodnoty jedla sa zachovajú a jedlo tiež vydrží dlhšie teplé. Ak sa na banánový list položí teplé jedlo, uvoľní sa vitamín C, ktorý list obsahuje.

Banánové listy sa po použití obyčajne dávajú domácim zvieratám ako potrava, prípadne, ak sa aj vyhodia, prirodzene sa rozložia bez toho, aby sme ničili prírodu. Iné je to napr. s plastovými taniermi.

Dúfam,že nepôjdu teraz všetci zháňať banánové listy! Je to len na vysvetlenie “iného štýlu” jedenia, pretože som si raz v jednej diskusii na internete všimla, že našincom sa to zdá "nechutné".

Francúzske zemiaky / French potatoes (potato gratin)

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.





ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minút)
pikantná klobása
(ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia)

maslo
múka
mlieko
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky (klobásu) a vajíčka, osolíme a vrchná vrstva zasa zemiaky. 


Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 

Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 - 40 minút, odokryté. 


Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikľa, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve. 



Kuracia "korma" (nepravá)

Korma je populárne jedlo v severnej Indii a Pakistane. Obvykle sa pripravuje s jogurtom, smotanou, mandľami, či kokosovým mliekom (čerstvo nastrúhaným kokosom). Jedná sa o druh karí. Korma môže byť vegetariánska alebo s mäsom alebo sa môže kombinovať mäso so zeleninou. Vždy, keď máme chuť na kormu a potrebujem uvariť rýchlo, tak spravím túto jednoduchú verziu, ktorá nie je autentickým indickým receptom, ale chuťovo je veľmi dobrá.


Kuracia korma (nepravá)



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná
soľ
3 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
1 lyžička korenia garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
100ml smotany na varenie (25%)
olej
voda podľa potreby

na marinádu:
2 stredne veľke červená cibuľa
1 vacsia paradajka
veľká hrsť kešu orechov


Kuracia korma (nepravá)



AKO POSTUPOVAŤ:

Kura očistíme, nasolíme a poprášime mletým čiernym korením. Kešu orechy namočíme na pol hodinu do trochy vody, len toľko,aby boli ponorené.

Na oleji osmahneme dohneda nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú paradajku a na stredne silnom ohni restujeme, kým nezmäkne. Ochládnutú cibuľu s paradajkou vymixujeme spolu s kešu orechami a trochou vody, v ktorej sa kešu orechy máčali na pastu.Odložíme si ju bokom do ďalšieho použitia.

Kuracia korma (nepravá)


V tej istej panvici zohrejeme troška oleja, speníme na ňom nasekaný cesnak, kurkumu a garam masala. Pridáme kuracie stehná,  podlejeme troškou vody a pod pokrievkou varíme asi 20 minút.

Potom pridáme pripravenú pastu, ak by bola omáčka hustá, môžeme doriedit vriacou vodou a znova pod pokrievkou celkom na mierno povaríme 5 minút. Nakoniec pridáme smotanu, premiešame a povaríme ďalších 5 minút. Omáčka musí byť hustejšia

Kuracia korma (nepravá)



Podávame s chlebom Naan alebo dusenou ryžou.

Kuracia polievka s cícerom / Chicken soup with chickpeas

Kuracia polievka s cicerom



ČO POTREBUJETE (na 1 porciu):

kúsok kuracieho mäsa (z prs)
1 mrkva
hrsť sušeného cícera
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku 
štipka bieleho korenia

použila som sušené bylinky, štipku z každého :
tymián, bazalka, majorán, petržlen
soľ
vyvar kuraci
kúštik masla


Kuracia polievka s cicerom



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci roztopíme maslo a na ňom orestujeme nasekanú cibuľu. Pridáme nastrúhaný cesnak. Ďalej pridáme kuracie mäso, nakrájanú mrkvu a už mäkký, uvarený cícer. Posypeme bylinkami, zalejeme 2 hrnčekmi vyvaru, osolíme. Pridáme biele korenie a varíme 15 minút prikryté, na miernom ohni.



Príprava sušeného cícera:
Sušený cícer si na noc namáčame. Ráno vodu scedíme a dáme novú. Uvaríme ho domäkka. Nesolíme!


Ak používame čerstvé bylinky, zaviažeme ich všetky do gázy, ktorú do polievky ponoríme a po dovarení gázu s bylinkami vyberieme a dáme preč.

piatok 5. marca 2010

Články o surovinách / About ingredients



Korenie a vňate / Spices and leaves:
• Čo je to Tadka, Tarka, či Popu? / What is Tadka, Tarka or Popu?
• Čo je to Kurkuma / Haldi? / What is Turmeric?
• Čo je to asafoetida? / What is Asafoetida?
• Čo je to Senovka grécka (Methi, Fenugreek)? / What is Fenugreek?
• Čo je to Ajwain? / What is Ajwain?
• Nie je Curry ako Karí . . .  / Curry isn't Karí . . .
• Koriandrová vňať / Coriander leaves
• Mäta / Mint
• Čo je to Kalonji? / What is Kalonji?
• Zelený kardamóm (kardamóm) / Green cardamom
• Tulsi alebo "Svätá bazalka" / Tulsi or Holy basil
• Čo je to Neem? / What is Neem?
Horčičné semená / Mustard seeds
• Tmavá rímska rasca (Shah jeera, Kala jeera) / Black cumin seeds
• Kapok buds (Shalmali) / Shalmali
• Škorica / Cinnamon
• Kalpasi / Black stone flower
• Ázijský bobkový list (Tej patta) / Asian bay leaf


Ovocie / Fruits:
• Mango / Aam / Mango
• Kokosový orech / Coconut
• Čo je to Kokum ? / What is Kokum?
• Čo je to Jackfruit ? / What is Jackfruit?
• Čo je to Amla ? / What is Amla?
• Granátové jablko / Pomegranate 
• Čo je to Jamun ? / What is Jamun?
Sapota (Chikoo) / Sapota
Mosambi (Sweet lime) / Mosambi
Pitaya, Pitahaya, Dragon fruit / Dragon fruit
• Ber (indická slivka) / Indian plum
Guava / Guava
Banány / Bananas
• Figy / Figs


Zelenina / Vegetables:
Čo je to Amaranth ? / What is Amaranth?
• Ďumbier (Zázvor) / Ginger
Mango ginger (Mangový ďumbier/zázvor) / Mango ginger
• Čo je to Okra? / What is Okra?
• Čo je to Moringa olejodárna? / What is Drumstick?
• Červená cibuľa / Red onion
Colocasia (Arbi, Taro root) / Taro root
• Cesnak / Garlic
• Čo je to Tondli, Tindora, Ivy gourd... ? / Ivy gourd
• Čo je to Plantain - zeleninový banán ? / Plantain
Biela reďkovka - Daikon redish - Mooli / Daikon redish
Cvikla / Beetroot
Cuketa / Zucchini 


Strukoviny, orechy a semienka / Pulses, nuts and seeds:
• Čo je to Urad dal/Urid dal ? / Urid dal
• Ľanové semienko / Flex seeds
• Čo je to Toor dal? / Toor dal
• Cícer / Chickpeas
Biely mak (Khus-khus) / White poppy seeds 
Mandle / Almonds
Arašídy / Peanuts
Rajma (Fazuľa) / Rajma
• Ghee / Ghee
Ragi (africké proso) / Ragi
Kašmírsky cesnak (Snow mountain garlic) / Kashmiri garlic


Indické vegetariánske karí / Indian vegetarian curries



• Aloo matar kofta karí (guľky zo zemiaku a hrachu v omáčke) / Curry with potatoes and green peas koftas
• Arbi karí (alebo Zemiakové karí; karí s taro koreňom) / Taro root curry or Potato curry
• Baklažánová tikka masala / Brinjal tikka masala
• Baklažánové kofty v karí / Brinjal kofta curry
• Baklažánové karí / Brinjal curry
• Baklažánové kokosovo - arašidové karí / Brinjal curry with coconut and peanuts 
• Baklažánovo - cícerové karí / Eggplant and chickpeas curry
• Baklažánovo hrachové karí / Brinjal and green peas curry
• Baklažánovo - kokosové karí / Brinjal coconut curry
• Baklažány v kešu omáčke s voňou senovky gréckej / Eggplant with fenugreek leaves in cashew sauce
• Balti Dal s černuškou siatou a jarnou cibuľkou / Balti dal with kalonji and spring onions 
• Brokolicovo hráškové karí / Broccoli and green peas curry
• Brokolicovo šampiňónové karí / Broccoli and mushrooms curry
• Butter gobi (Maslový karfiol) / Butter cauliflower
• Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.
• Cícerové karí 2. / Chickpeas curry 2.
• Cícerové karí s čerstvou senovkou gréckou / Chickpeas curry with fresh fenugreek leaves 
• Cícer v kešu omáčke / Chickpeas in cashew sauce
• Dahi chole (cícer v jogurtovej omáčke) / Chickpeas with yogurt (curd)
• Dal bukhara / Dal bukhara
• Dal / Just a simple DAL
• Dal fry / Dal fry
• Dal Makhani (maslové strukovinové karí) / Butter dal
• Dal Palak (dal so špenátom) / Dal with spinach
• Dal s karfiolom / Dal with cauliflower 
• Dal s klíčkami / Dal with sprouts 
• Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk
• Fazuľové karí 1. / Rajma curry 1.
• Fazuľové karí 2.  / Rajma curry 2.
• Gobi masala (karfiolová masala) / Cauliflower masala
• Hrášková masala / Green peas masala 
• Hráškové karí / Green peas curry
• Hráškové karí s domácou karí pastou / Green peas curry with homemade curry paste
• Hráškovo - kukuricové karí / Green peas and corn curry
• Hráškovo šampiňónové karí / Green peas and mushrooms curry
• Chole masala (cícerová masala) / Chickpeas masala
• Kaju curry (kešu karí) / Cashew curry
• Kala chana karí / Curry with brown chickpeas and fresh coconut
• Kala vatana curry (karí z čierneho hrachu) / Black peas curry
• Karfiolová korma / Cauliflower korma
• Karfiolové karí / Cauliflower curry
• Karfiolové karí s kokosom / Cauliflower coconut curry
• Karfiolové kofty v karí / Cauliflower koftas in curry
• Karfiolovo hráškové karí s domácou karí pastou / Cauliflower and green peas curry with curry paste 
• Karí s baby zemiačkami a baby kukuričkami / Curry with baby potatoes and baby corns
• Karí s hnedým cícerom / Curry with brown chickpeas
• Karí so sójovými kockami a karfiolom / Soy chunks and cauliflower curry
• Karí so šampiňónmi a zelenou paprikou (alebo cuketou) / Capsicum (or zucchini) and mushrooms curry
• Karí z čierneho urid dalu / Curry with black urid dal
• Karí z Lobie (s kokosom) / Lobia curry with coconut
• Karí z Lobie / Lobia curry
• Karí z Moringy olejodárnej / Drumsticks curry
• Karí z mungo fazuliek / Green moong dal curry
• Karí zo špenátu a lobie / Lobia and spinach curry
• Kokosové karí zo zeleného hrachu / Green peas curry
• Karí zo žltého hrachu / Curry with yellow peas
• Kath Katha / Vegetable coconut curry
• Keerai paruppu
• Kešu mrkvové karí / Cashew and carrots curry
• Kokosovo - mandľové karí s panírom, šampiňónmi a hráškom / Coconut and almond curry with paneer, mushrooms and green peas
• Kukuricovo mrkvové karí / Corn and carrots curry
• Kukuričkovo paprikové karí / Corn and capsicum curry
• Lasuni Dal (Cesnakový Dal) / Garlic Dal
• Malai Kofta / Malai Kofta 
• Malai Makhana Matar / Mushrooms and lotus seeds curry
• Maslový cícer / Butter chana
• Methi dal /Dal with fresh fenugreek leaves
• Okra karí (s kokosom) / Okra curry (with coconut)
• Okra Sambar / Okra Sambar 
• Pach dalinchi amti / Dal z piatich strukovín / Dal with 5 types of legumes 
• Paprikovo - zemiakové karí / Capsicum and potatoes curry
• Paradajkové kokosové karí/korma / Tomato coconut curry/korma
• Paradajkovo - cesnakový dal / Tomato and garlic dal
• Phalguni dal / Dal with green peas
• Rajčinový Rasam / Tomato rasam
• Rasedar Baigan (baby baklažány s kokosovým mliekom) / Brinjal cooked with coconut milk 
• Sambar / Sambar
• Shahi aloo pyaz ("kráľovské" zemiaky s cibuľou) / Royal potatoes with onion
• Sindhi moong dal / Moong dal (Sindhi style)
• Sol kadhi / Kokum drink
• Šampiňónová korma / Korma with button mushrooms
• Šampiňónová masala / Mushrooms masala
• Šampiňónová tikka masala / Mushrooms tikka masala
• Šampiňónovo fazuľkové karí s domácou karí pastou / Mushrooms and green beans curry with homemade curry paste 
• Šampiňónovo jogurtové karí s vajíčkom / Curry with button mushrooms, yogurt and egg
• Šampiňóny s čerstvou senovkou gréckou / Mushrooms with fresh fenugreek leaves
• Šošovicovo - mrkvové karí / Lentil and carrots curry
• Toikadi
• Toor dal / Toor dal (curry)
• Vajíčková korma / Egg korma
• Vajíčkové shahi karí / Egg Shahi curry
• Varan / Varan
• Zeleninová biela korma / Veg white korma
• Zeleninové Makhani (zelenina v hustej smotanovo-kešu omáčke) / Veg makhani
• Zemiakové karí / Potatoes curry
• Zemiakovo - baklažánové karí / Potato and brinjal curry
• Zemiakovo hrachové karí s domácou karí pastou / Potatoes and green peas curry with homemade curry paste 
• Zemiakovo karfiolové karí (Aloo gobi curry) / Potatoes cauliflower curry
• Zemiakovo - kokosové karí / Potatoes coconut curry
• Žĺtkové karí / Egg yolk curry

Polievky / Soups



• Brokolicová polievka / Broccoli soup
• Cícerová polievka s pórom / Chickpeas soup with leek
• Dal Shorba / Indian lentil soup
• Fazuľová polievka / Rajma soup
• Hrachová krémová polievka / Creamy peas soup
• Hustá paradajkovo šošovicová polievka / Masoor tomato soup with coconut milk
• Karfiolová polievka / Cauliflower soup
• Kuracia polievka / Chicken soup
• Kuracia polievka s cícerom / Chicken soup with chickpeas
• Paradajková polievka / Tomato soup
• Paradajková polievka s bazalkou / Tomato soup with basil
• Polievka z baranieho mäsa a zeleniny
• Polievka z červenej šošovice s kokosovým mliekom 1. / Masoor dal soup with coconut milk 1.
• Polievka z paradajkového pyré (pretlaku) / Tomato soup made of tomato puree
• Šošovicová polievka pre deti / Lentil soup for children 
• Polievka z červenej šošovice s kokosový mliekom 2. / Soup made of red lentils and coconut milk 2.
• Polievka z kuracích žalúdkov so šošovicou / Soup with chicken gizzards and lentils
• Šampiňónovo - pórková polievka s kokosovým mliekom / Mushrooms and leek soup with coconut milk
• Šošovicová polievka / Masoor dal soup
• Šošovicovo - paradajková polievka s cícerom / Lentil and tomato soup with chickpeas
• Vajíčkovo - syrová závarka do polievky
• Zeleninová polievka / Vegetable soup
• Zemiakovo - cícerová polievka / Potatoes and chickpeas soup

Domáce výrobky a Koreniace zmesi / Everything homemade



• Ako zamraziť čerstvý hrach / How to store green peas
• Bešamel / Bechamel, basic recipe (white sauce)
• Cmar - náhražka / Substitute for Buttermilk
• Domáca Horčica / Homemade Mustard
• Domáca Majonéza / Homemade Mayonnaise
• Garam masala
• Ghí - prepustené maslo / Ghee
• Jogurt - Dahi / Yogurt 
• Karí pasta / Curry paste
• Kokosové "mlieko" / Coconut "milk"
• Korenie do Medovníčkov (alebo do Perníka) / Gingerbread spice
• Mandľové "mlieko" / Almond "milk"
• Maslo / Butter
• Nakladaná cibuľa / Pickled onion
• Nakladaná cvikla / Pickled beetroot 
• Nakladaná červená paprika / Pickled red capsicum 
• Nakladaná kyslá kapusta / Sauerkraut
• Nakladané uhorky / Pickled cucumbers
• Paneer / Homemade Paneer
• Panch Phoron (zmes semien)
• Sambar Masala
• Sosík na pizzu alebo cestoviny / Tomato sauce for pizza or pasta 
• Tahini pasta / Homemade Tahini
• Tvaroh / Cottage cheese
• Základ na každé "MAKHANI" / Basic Makhani gravy

Nápoje / Beverages



• Feniklový odvar / Fennel seeds infused water
• Kadha (ajurvédsky posiľňovač imunity) / Kadha (ayurvedic immunity booster)
• Kiwi jablko pomaranč smoothie / Kiwi apple orange smoothie
• Kokosové mlieko
• Ľadová káva / Iced coffee 
• Limetkovo - mätové osvieženie
• Mangové lassi / Mango lassi
• Mojito
• Mosambi džús
• Nápoj lásky / Love potion
• Odvar zo slzovky (chinese pearl barley)
• Odvar z mäty
• Odvar z Tulsi / Tulsi infused water
• Shikanji alebo Nimbu Pani / Lemon water
• Zázvorovo kurkumový odvar / Ginger and turmeric infused water
• Zázvorový odvar na boľavé hrdlo a ako prevencia proti nachladnutiu

Koláče, Dezerty a iné sladkosti, Sladké hlavné jedlá / Cakes and everything sweet



• Atta kokosové sušienky / Atta coconut biscuits 
• Banánové lievance / Banana pancakes
• Banánové mafiny s ovsenými vločkami / Banana muffins with oats 
• Banánovo kokosový koláč s kúskami čokolády / Banana cake with coconut and choco chips
• Banánový chlebíček / Banana bread
• Banánový mäkký keks / Soft banana biscuit 
• Besan Ladoo (indická kuchyňa)
• Bublanina / Bublanina
• Buchtičky s nutellovou náplňou / Nutella buns
• Citrónovo - mandľové mafiny / Muffins with lemon and almonds 
• Cvikľová zmrzlina / Beetroot ice cream
• Cvikľové mafiny / Beetroot muffins
• České buchty / Czech buchty
• Čoko - jogurtové mafiny / Choco yogurt muffins
• Čokoládová bábovka / Chocolate bundt cake
• Čokoládová Granola / Chocolate granola
• Čokoládové cupcakes / Chocolate cupcakes
• Čokoládové Souffle (od Curtis Stone)
• Čokosové mafiny / Chococonut muffins
• Crêpes (podľa Julie Child)
• Francúzsky toast / French toast
• Jablková štrúdľa (neťahaná) / Apple Strudel 
• Jablkovo - mandľová torta z krupice
• Jablkový koláč / Apple cake
• Jablkový perník / Apple gingerbread cake
• Jogurtová čokoládová zmrzlina / Yogurt chocolate ice cream
• Kaju katli (indická sladkosť z kešu orechov)
• Kakaová plnka / Cocoa butter cream
• Kakaové mafiny s čokoládou / Muffins with cocoa and chocolate 
• Kakaové mafiny s kúskami čokolády podľa Nigelly / Cocoa muffins with chocochips
• Kakaové očká / Cocoa cookies with jam
• Kakaové pečivo (bezvaječné)
• Kávové mafiny / Coffee muffins 
• Kharwas (indický krémový puding) / Colostrum pudding 
• Koka sušienky / Coconut biscuits
• Kokosky / Coconut cookies
• Kokosové ježe / Slovak "lemingtons"
• Kokosové Ladoo / Coconut Ladoo
• Kokosové mafiny s hrozienkami / Coconut muffins with raisins 
• Kokosové palacinky s mangom / Coconut crêpes with mango
• Kokosový hrnčekovy koláč / Coconut cake
• Koláč s tvarohom / Cake with cottage cheese
• Krupicová kaša / Semolina porridge
• Kulfi / Kulfi - Indian ice cream
• Kysnuté dolky
• Kysnutý čokoládovo - kokosový koláč  
• Kysnutý kakaový závin / Cocoa roly poly
• Kysnutý kakaový závin (bezvaječný) / Cocoa roly poly (eggless)
• Lekvárové buchty (bezvaječné)
• Lemingtonky z jogurtového cesta / Lemingtons
• Liaty perník / Gingerbread
• Lievance / American pancakes
• Linecké koláčiky / Linzer cookies
• "Madlenky" s vôňou ruží a kardamómu
• Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling
• Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate 
• Mandľové vanilkové rožteky / Almond and vanilla crescent cookies
• Makové šúľance (púčky)
• Mandľovo - besanový koláč (bez múky) / Almonds and besan cake
• Mandľovo - kakaové mafiny / Muffins with almonds and cocoa
• Mandľový mega košíček / Almond cake
• Mandľový tortový korpus / Almond sponge cake (for birthday cake)
• Mangovo - jogurtová zmrzlina / Mango and yogurt ice cream 
• Maslový koláč / Butter cake
• Medovníčky / Gingerbread cookies
• Megasušienka s kúskami čokolády / Giant chocolate chips cookie
• Melónové nanuky / Watermelon popsicles
• Mesiačiky / Crescent cake
• Modak (indická sladkosť)
• Mramorová bábovka / Marble bundt cake
• Mramorové mafiny / Marble muffins
• Mrkvová halva (indická sladkosť) / Carrot halva
• Mrkvovo - jablkové mafiny / Carrot and apple muffins
• Nankatai - indické kekse
• Nutellový závin / Nutella roly poly
• Palacinky / Pancakes
• Parené buchty / Steamed sweet dumplings
• Pečené vločky / Baked oats
• Pribináčik / read Pribinachik
• Sacher torta / Sachertorte
• Sheera (krupicová halva) / Rava Sheera
• Slivkové koblihy
• Smotanová Vianočka / Christmas challah 
• Šišky / Donuts
• Škoricové lievance / Cinnamon pancakes
• Škoricové mafiny / Cinnamon muffins
• Škoricovo mandľové slimáky / Cinnamon and almonds rolls 
• Torta Caprese (bezmúková) / Caprese tart
• Torta Pavlova / Pavlova
• Tortová Piškóta / Sponge cake (for birthday cake)
• Zebrový koláč / Zebra cake