nedeľa 21. novembra 2021
nedeľa 14. novembra 2021
sobota 13. novembra 2021
Feniklový odvar / Fennel seeds infused water
Feniklové semienka sú často používané na:
~ podporu močenia
~ uvoľnenie plynov (proti nafúknutiu, alebo po našom, aby ste sa dobre vyprdeli)
~ podporu trávenia
~ zníženie stresu
nedeľa 24. októbra 2021
utorok 5. októbra 2021
Makové alebo orechové fettuccine na sladko / Sweet fettuccine with poppy seeds or ground almonds
nedeľa 1. augusta 2021
Hráškové karí / Green peas curry
ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):
1 väčší hrnček mrazeného hrášku
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
2 stredne veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala
soľ
2 plné lyžice karí pasty
100ml kokosového mlieka
voda podľa potreby
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku, cesnako zázvorovú pastu a restujeme minútu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.
Potom pridáme kurkumu, mletý koriander, garam masala, soľ a premiešame. Pridáme karí pastu, troška vody a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, premiešame a privedieme k varu.
Pridáme hrášok a karí pod pokrievkou na miernom ohni povaríme 10 minút. Pridáme koriandrovú vňať, premiešame a karí povaríme ďalšie 2 minúty.
nedeľa 25. júla 2021
sobota 17. júla 2021
streda 14. júla 2021
pondelok 28. júna 2021
nedeľa 27. júna 2021
Chrumkavá zelenina v Schezwan omáčke (Crispy veg)
ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):
1 malá brokolica
10ks baby kukuričiek
1 mrkva
Na cestíčko:
2 plné lyzice kukuričného škrobu
1 plná lyžica múky (použila som Maida)
soľ
mleté čierne korenie
1 lyzicka cesnakovo zázvorovej pasty
voda podľa potreby
olej na vyprážanie
Na omáčku:
olej
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nasekaného zázvoru
4 hlavičky jarnej cibuľky (biela časť)
2 lyžice Schezwan omáčky
2 lyžice kečupu
1 lyžica sójovej omáčky
1 malá lyžička hnedého cukru
mleté biele korenie
štipka soli
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Zeleninu nakrájame. V miske zmiešame suroviny na cestíčko a zeleninu doňho vložíme, poriadne premiešame, aby boli všetky kúsky obalené.
V hlbokej panvici rozhorúčime dostatok oleja na hlboké vyprážanie. Zeleninu v ňom po dávkach vypražíme do chrumkava a odložíme bokom do ďaľšieho použitia.
Pripravíme si omáčku. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, zázvor a bielu časť jarných cibuliek. 2 minúty restujeme.
Potom pridáme schezwan omáčku, kečup, sójovú omáčku, štipku soli, cukor, biele korenie a 2 minúty povaríme, premiešavame. Do omáčky potom vložíme vypraženú zeleninu, znova dôkladne premiešame. Nakoniec posypeme nasekanou zelenou časťou jarných cibuliek.
Podávame s Cesnakovou ryžou, Cesnakovými hakka noodles alebo aj s plackami napr. Chapati.
štvrtok 24. júna 2021
streda 23. júna 2021
pondelok 21. júna 2021
štvrtok 17. júna 2021
utorok 15. júna 2021
štvrtok 27. mája 2021
Kurací popcorn / Chicken popcorn
ČO POTREBUJETE:
4ks kuracích pŕs
Na marinádu:
1 vajce
asi 100ml mlieka
soľ
mleté biele korenie
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžica kečupu
Na obalenie:
múka podľa potreby
1 plná lyžica kukuričného škrobu
soľ
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 plná lyžička mletej papriky
2 lyžičky sušenej cibule
Na vyprážanie:
ghee + troška oleja
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na stredne veľké kúsky. V miske zmiešame suroviny na marinádu, mäso do nej vložíme, dobre premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke.
Na druhý deň zmiešame suroviny na obaľovanie. Ghee + olej rozpálime, mäso postupne vyberáme z marinády, obaľujeme v múkovej zmesi a vkladáme do horúceho ghee. Vyprážame na stredne silnom ohni do hneda z oboch strán.
Podávala som so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.
streda 12. mája 2021
Milagai podi (suché chutney)
...alebo tiež Podi masala, Gunpowder, Idli podi, suchá chutney masala. Podáva sa k juhoindickým raňajkám ako sú Idli, Dosa a podobne. Sú rôzne varianty na túto zmes, môže sa použiť aj sezam, kokos, arašídy, tamarind, ľanové semienka, jaggery, miesto toor dal --> urid dal atď. Servíruje sa tak, že na tanier sa dá za lyžicu podi, v strede sa urobí jamka, kde sa naleje malá lyžička teplého ghee. To sa premieša a ďalej konzumuje ako chutney s plackami Dosa alebo s Idli najčastejšie.